«Ανθρώπων Zoo of Paris» - (Άνα Ζουμάνη)


human-zoo-of-paris

Αφιερωμένο στις φίλες μου Ζαντελέϊ, Μαΐζα, Όκι, μπίμπι Αλεγιά, Ντουρνταανά, Νγκέντο, Ατεέφα και Λουλόα από το αξέχαστο «Human Zoo of Paris»

...................

 «Κάνει κρύο και έχει υγρασία, μπίμπι Αλεγιά, παντού λακούβες με νερό και είστε γυμνές. Τι κουρέλια είναι αυτά; Τα χέρια σου είναι παγωμένα Λουλόα, έλα να σου τα ζεστάνω. Βαμβακερά και μάλλινα χρειάζεστε, όχι αυτά τα παρτάλια»

«Δεν επιτρέπεται να φοράμε ρούχα, μαντμαζέλ, ούτε παπούτσια,  και τα μαντήλια μας έπρεπε να βγάλουμε. "Δωσ' το εδώ!' φωνάζει ο Μεσιέ, "δώσ' το εδώ! Θες να παριστάνεις την κυρία;"»

«Γιατί δεν το επιτρέπει;»

«Γιατί πρέπει να παριστάνουμε τους άγριους, μαντμαζέλ, Αφρικάνους. Αυτό  πολύ χαζό. Στην Αφρική δεν μπορούμε πάντα να το κάνουμε αυτό, θα γελούσαν όλοι. Σε τέτοιες καλύβες δεν ζει κανένας, gbé ko si  ―ce stupide. Θέλουν να παριστάνουμε τα ζώα. Εσύ τι λες μαντμαζέλ; Ο Μεσιέ λέει, "τέτοιους έχει πολλούς στην Ευρώπη, τι να σας κάνουμε εσάς; Φυσικά πρέπει να είστε γυμνοί"».

«Θα παγώσετε, θ' αρρωστήσετε, θα πεθάνετε από το κρύο ‒ ‒»

«Ω μαντμαζέλ, μην είσαι λυπημένη, τις νύχτες ανάβουμε μαγκάλια στις καλύβες μας με καυτά κάρβουνα. Ωωωω, τι ζέστη που είναι! Και η Ντέγκο είναι ζεστή και κολλάω πάνω της. Και η Όκι είναι ζεστή και η μπίμπι Αλεγιά είναι ζεστή τη νύχτα. Μπορεί αύριο να βγει ο ήλιος και τότε όλα θα είναι καλά για την Λουλόα»

«Λουλόα..........!»
«Μαντμαζέλ......;»
«Λουλόα......»
«Μαντμαζέλ, πιστεύεις πως θα λάμπει ο ήλιος αύριο;»
«Mo nireti be»


Άνα Ζουμάνη
εφημεροπ
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.