Ανακαλύφθηκε το ναυάγιο του HMS Endeavour, του ιστορικού ερευνητικού πλοίου του πλοίαρχου Cook

Ρέπλικα του HMS Endeavour του ερευνητικού πλοίου με το οποίο ο James Cook το 1769 ταξίδεψε στον Ειρηνικό ωκεανό, περιέπλευσε  την Νέα Ζηλανδία και κατέληξε έναν χρόνο αργότερα στην Αυστραλία. Οι ανακαλύψεις αλλά και οι έρευνες του Cook ήταν εξαιρετικά σημαντικές και οι αποστολές του περιελάμβαναν και άλλα πράγματα τα οποία έγιναν γνωστά πολλά χρόνια αργότερα.


Ένα από τα πλέον διάσημα πλοία της ιστορίας το HMS Endeavour, το πλοίο με το οποίο ο θαλασσοπόρος James Cook ανακάλυψε την Ανατολική ακτή της Αυστραλίας το 1770 αλλά και πολλά άλλα μέρη κάνοντας τον γύρο του κόσμου, φαίνεται ότι ανακαλύφθηκε το σημείο στο οποίο είναι βυθισμένο στις ΗΠΑ, μετά από 230 χρόνια από την στιγμή που πουλήθηκε, βυθίστηκε και ξεχάστηκε.
Η τελευταία αναφορά θέασης του  Endeavour έγινε γύρο στο 1778 όταν όπως πιστεύετε το πλοίο πουλήθηκε, μετονομάστηκε σε Lord Sandwich και χρησιμοποιήθηκε στην μεταφορά Βρετανικών στρατευμάτων στην Αμερική κατά την διάρκεια της επανάστασης για την ανεξαρτησία.
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι βρήκαν τα λείψανα του πλοίου στο Newport Harbour στο Rhode Island στην Virginia.

Το σημείο στο οποίο πιστεύετε ότι βρέθηκε το ναυάγιο του HMS Endeavour 


Οι αρχαιολόγοι που έκαναν την ανακάλυψη είπαν ότι το πλοίο πιθανός βυθίστηκε από τα Βρετανικά στρατεύματα στην μάχη του Rhode Island το 1778.
Το πλοίο Endeavour ήταν επιλογή του ίδιου του James Cook  για την ερευνητική αποστολή του γύρου του κόσμου διότι το Βρετανικό ναυαρχείο του είχε προτείνει κάποιο από τα ισχυρά και βαριά πολεμικά πλοία του στόλου με τις χάλκινες καρίνες.
Ο Cook έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του ως ναυτικός από τα καρβουνιάρικα του Whitby ήξερε τις δυνατότητες τους.

O Captain James Cook 


Τα πλοία αυτά ήταν μεσαίου μεγέθους, πολύ γερής κατασκευής, αρκετά ελαφρά, εύκολα στην συντήρηση, εξαιρετικά αξιόπλοα και μπορούσαν να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες φορτίου.
Για τον Cook ήταν τα ιδανικά πλοία για μια εξερευνητική αποστολή γύρο από τον κόσμο.
Ο Cook υπολόγιζε και την πιθανότητα που το πλοίο κατά την διάρκεια της εξερεύνησης θα έπρεπε να τραβηχτεί έξω για επισκευές σε μέρη που δεν υπήρχαν ναυπηγία. Οι βαριές φρεγάτες του Βρετανικού πολεμικού ναυτικού, δεν θα είχαν την δυνατότητα αυτή, όμως τα καρβουνιάρικα του Whitby ήταν ιδανικά για αυτό τον σκοπό.
Έτσι σύμφωνα με την εισήγηση του Cook, το Βρετανικό ναυαρχείο, αγόρασε ένα τέτοιο πλοίο και το μετονόμασε σε HMS Endeavour, το ιστορικό ερευνητικό πλοίο που έγραψε την δική του ιστορία και άλλαξε την γεωγραφία του κόσμου για πάντα.

Γ.Ζ.
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.