Κλείνει ο μοναδικός Σύλλογος Down στην Ελλάδα
 
Οι δομές που στηρίζουν αυτές τις κατηγορίες χάνονται. Υποδομή για απορρόφησή τους κοινωνικά ανύπαρκτη. Μοιραία η επιστροφή στο σπίτι. Μοιραία η μαθηματικά βέβαιη "ανυπαρξία" και περιθωριοποίησή τους. 
Παιδιά ενός κατώτερου θεού θα πουν κάποιοι. 
Παιδιά του σύγχρονου Θεού των Ελλήνων θα πω εγώ. 
Σε κάποια πράγματα επιβάλλεται περισσότερη προσοχή, και δεν χωρά η παραμικρή δικαιολογία. 
Οι δομές αυτές και οι δράσεις που αναπτύσονται εκεί, είναι η ίδια η ζωή για κάποια άτομα, η μοναδική διέξοδος να έρθουν σε επαφή με κόσμο, να συμμετέχουν σε δράσεις και να κοινωνικοποιηθούν όσο καλύτερα γίνεται...Μα ποιός νοιάζεται.
Μ' αυτό τον τρόπο χτίζουν τείχη και δημιουργούν σύγχρονους Καιάδες.
Όλοι θα ευχόμασταν να είχαμε ένα κράτος ικανό να φτιάξει τους υποστηρικτικούς μηχανισμούς, ώστε αυτά τα άτομα να μπορούν να λειτουργήσουν με αξιοπρέπεια μέσα στις κοινωνικές δομές και να μην υπήρχαν ούτε "ειδικές δομές", ούτε ιδρύματα. 
Οι μηχανισμοί στήριξης να είναι ενσωματωμένοι μέσα στις ίδιες τις κοινωνικές δομές.
Όνειρα θερινής νυκτός... στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα.
Ψιλά τα γράμματα και ποιός τα βλέπει.
Το ένα αίσχος μετά το άλλο... Κυριαρχεί η ανοσία πλέον.. και είναι τόσο άδικο κάποιοι να καταδικάζονται να ζήσουν τη "ζωή" των Walking Deads.
 
Γιώργος Χρηστάκης


Δυσμενείς οι συνέπειες των οικονομικών περικοπών στη σύγχρονη Ελλάδα ακόμα και σε φορείς που επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο. Μεταξύ αυτών και ο μοναδικός Σύλλογος Συνδρόμου Down στην Ελλάδα που απειλείται με "λουκέτο" καθώς η οικονομική κατάσταση του είναι πολύ άσχημη. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του alfavita, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος κος Τσιφλίκης τόνισε πως "ο Σύλλογος θα έπρεπε να είχε κλείσε χτες".
Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της κας Χαρίκλειας Χατζησεβαστού - Καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ.
Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα. Πρόκειται για φορέα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνκής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενο από αυτό. Όραμα του Συλλόγου είναι μια κοινωνία, όπου θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής σε όλους τους πολίτες.
Για το σκοπό αυτό οι αρχές των ίσων ευκαιρών και της ισότητας των ανθρώπων διέπουν τη λειτουργία του φορέα μας. Αποστολή του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη δράσεων εξειδικευμένης εκπαίδευσης και προσέγγισης των ατόμων με σύνδρομο Down, με απώτατο στόχο την υποστηριζόμενη εκμάθηση και ψυχαγωγία των ωφελουμένων του.
Στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου υπάρχει συνεργασία με συμβούλους Ειδικής Αγωγής, με το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ., το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του ΠΑ.ΜΑΚ. και τα ΙΕΚ (δημόσια και ιδιωτικά). Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος υποστηρίζει 400 οικογένειες από όλη την Ελλάδα και 80-100 παιδιά που είναι στην Θεσσαλονίκη. Όσοι είναι μακριά υποστηρίζονται μέσω τηλεφώνου, μέσω Internet, με αποστολή υλικού και μέσω των δράσεων. Τα παιδιά που είναι στη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται καθημερινά με το λεωφορείο του Συλλόγου (Καλαμαριά-Εύοσμος) ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσιφλίκης: "Τι λεφτά να πάρουμε από το κράτος. Το κράτος μας χρωστάει χρήματα, περίπου 13.900€ από το 2013-12014, για ένα πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπου σε διαγωνισμό προσλάβαμε για ένα σχολικό έτος 2 γυμναστές, τους πληρώσαμε από τα ταμεία μας και αφού ολοκληρωνόταν το πρόγραμμα θα παίρναμε τα χρήματα πίσω. Η Γ.Γ. Αθλητισμού δεν πλήρωσε ποτέ" "¨
Τον Αύγουστο που από 15/8-15/9 δεν έχει προγράμματα, τα παιδιά ζητάνε να πάνε στον Σύλλογο να κάνουν τις δράσεις τους και να δουν τους φίλους τους, είναι η καθημερινότητα τους που δεν μπορούν να την αλλάξουν. Αυτά τα παιδιά έχουν παλέψει χρόνια για να κατακτήσουν ότι εμείς θεωρούμε δεδομένο, αλλά μπορούν να το χάσουν πολύ γρήγορα,πχ. ένα παιδί 25 ετών που συντηρεί αυτό που έχει μάθει, αν σταματήσει θα πέσει σε κατάθλιψη, σε λήθαργο γιατί θα χάσει την καθημερινότητα του.
Ευχόμαστε να μην κλείσουμε για να μην κλειστούν τα παιδιά και οι γονείς τους στο σπίτι" είπε ο Προέδρος του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος.
Πως μπορείς να βοηθήσεις;
Μπορείς να βοηθήσεις τον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος περνώντας από τα γραφεία (Καρανιβάλου 31 – Κάτω Τούμπα,Θεσσαλονίκn) να δει από κοντά το έργο που γίνεται είτε να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς (2310 925 000) ή με mail (down@hol.gr), ώστε να παραλάβουν και την απόδειξη της δωρεάς.

alfavita.gr 
Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.