Ο ταχυδρόμος που έκτισε το παλάτι των ονείρων του με χαλίκια - (Άνα Ζουμάνη)Αυτή είναι η ιστορία ενός Γάλλου ταχυδρόμου που αφιέρωσε 30 χρόνια της ζωής του για να κτίσει το σπίτι των ονείρων του– ένα παλάτι από πέτρες και χαλίκια που έβρισκε κατά μήκος της ταχυδρομικής διαδρομής του.
Ο Φεντινάντ Σεβάλ (Ferdinand Cheval) αρχισε να κτίζει το ιδανικό παλάτι του (Palais Ideale), το 1876, όταν σκόνταψε σε μια ασυνήθιστη πέτρα. Εμπνευσμένος από το σχήμα της άρχισε να μαζεύει κι άλλες μικρές πέτρες που έβρισκε στους ταχυδρομικούς του γύρους.

Στην αρχή κουβαλούσε τις πέτρες στην τσέπη του, αργότερα με καλάθι και στο τέλος με καρότσι.
Ο Σεβάλ χρειάστηκε 20 χρόνια για την κατασκευή των εξωτερικών τοίχων‒ κοντά στο σπίτι του στο Ντρόμε της Γαλλίας. Χρησιμοποίησε τσιμέντο, ασβέστη και κονίαμα για να δέσει τις πέτρες μεταξύ τους. Δούλευε μόνος του, μετά τις βάρδιές του, τις νύχτες, μόνο με μια λάμπα πετρελαίου.
Η τελική δομή φανέρωσε επιδράσεις από την χριστιανική και ινδουιστική αρχιτεκτονική, αν και ο Φερντινάντ δούλευε ανεξάρτητα από την όποια καλλιτεχνική κίνηση και αρχιτεκτονικό στυλ‒ με λίγα λόγια το παλάτι του βγήκε από «μέσα» του.
Μία πηγή έμπνευσης για κάθε σουρεαλιστή καλλιτέχνη και όχι μόνο καλλιτέχνη‒ ήλκυσε και την προσοχή του Πικάσο‒ και την δική μου φυσικα.

Ο Κουβανός χρονογράφος Αναΐς Νιν γιόρτασε το έργο του Σεβάλ σε ένα δοκίμιο.
Όμως το έργο του Σεβάλ δεν τέλειωσε εκεί. Στα τέλη των 70στων χρόνων του αφιέρωσε πάνω από 8 χρόνια για να κτίσει το μεγαλειώδες μαυσωλείο του, όπου και θάφτηκε το 1924
Το 1969 το παλάτι κυρήχτηκε πολιτιστικό και ιστορικό ορόσημο και το 1986 ο Σεβάλ τυπώθηκε σε γραμματόσημο‒ και έτσι πέρασε στην αθανασία.

Να γιατί δημιουργούμε!

Ο Φερντινάντ δεν απήλαυσε ποτέ κάποια καλλιτεχνική ή αρχιτεκτονική εκπαίδευση, ήταν απλώς ένα φυσικό ταλέντο και ένα τέρας επιμονής που μια μέρα τον κατέλαβε ο ιερός φανατισμός της Δημιουργίας.
Ο Φερντινάντ και το καρότσι του

Μπείτε στην ιστοσελίδα του Palais για να δείτε περισσότερα


Άνα Ζουμάνη

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.