Υπέροχα χρωματιστά ποτάμια


«Δεν μπορείς να μπεις στο ίδιο ποτάμι δυο φορές», όμως κάποια ποτάμια είναι τόσο ουράνια που θες να μπείς μέσα και να μη βγεις ποτέ.Το ποτάμι το ίδιο απεικονίζει -μπορείς να πείς- τον άνθρωπο, με τις βασανιστικές περιελίξεις του, τα πυκνά του δάση, τα ανύποπτα βάθη του, την κρυστάλλινη επιφάνειά του όταν γουργουρίζει και βρυχάται στον ήλιο. 
Πολλά εμπόδια μπορούν να μπουν στο δρόμο του... όμως μόνο το κάνουν όλο και πιο δυνατό. 
Όταν υψώνονται βράχοι μπροστά του, η αιωνιότητα ψάχνει και χαράζει ένα πέρασμα ανάμεσά τους. Η εξερεύνηση κάνει το ποτάμι να τραγουδά με χαρά και να μεταμορφώνει τη μουρμουριστή ροή του σε ζωντανό νερό, φωτεινό με κύματα και αφρούς. 

Ναι, τα ποτάμια έχουν μια παρουσία στην καρδιά μας, συγκρίσιμη με εκείνη του ωκεανού, όμως πιο ζωντανή, πιο δυναμική  και σε αρμονία με την μεταβαλλόμενη ανθρώπινη φύση. Ο ωκεανός φαινομενικά είναι μια βαριά τεράστια οντότητα, ενώ το ποτάμι ρέει και αλλάζει χαρακτήρα. Η φύση του είναι ταυτόχρονα άγρια και απείθαρχη... και πειθαρχημένη... και ταπεινά περιέχεται στο πλαίσιο που της έχει παραχωρηθεί.

---------------


Κόρτε Πεκουένα Φάρο: Ο γαλάζιος Δράκος
Αυτή η αεροφωτογραφία αναδεικνύει τα εκπληκτικά καταγάλανα νερά -την αντανάκλαση του ουρανού- του ποταμού που βρίσκεται στην Πορτογαλία.


--------------------


Αυτό το ποτάμι της Γροιλανδίας είναι λιωμένο νερό και τροφοδοτείται από τον παγετώνα «Πέτερμαν».
Γύρω του υπάρχουν χιλιάδες λιμνούλες, κάποιες μάλιστα σε σχήμα καρδιάς.
«Το 2010 ένα τεράστιο παγόβουνο 260 τετραγωνικών χιλιομέτρων διέκοψε τη ροή του και μείωσε την περιοχή και τον όγκο του κατά 25% και 10% αντίστοιχα.»


--------------------


Το ποτάμι των πέντε χρωμάτων: Κάνο Κριστάλες
Επίσης γνωστό και ως «το ποτάμι που το έσκασε από τον παράδεισο». Το «Κρύσταλλο» βρίσκεται στην Κολομβία και παίζει με πέντε χρώματα κυρίως -κίτρινο, μπλε, πράσινο, μαύρο, κόκκινο- που αλλάζουν αποχρώσεις και λάμψη ανάλογα με τις εποχες. Η καλύτερη εποχή του είναι ο Σεπτέμβιος και ο Νοέμβριος.


Και επειδή είναι τόσο απίστευτα όμορφο.. και επειδή το έσκασε από τον παράδεισο... και επειδή δεν το πιστεύω... και επειδή δεν έχω λόγια, ορίστε κι άλλες φωτογραφίες
--------------------


 Ποτάμι σε πράσινο: Οι υπέροχες καμπύλες του ποταμού Ούβατς στην Σερβία
Το ποτάμι βρίσκεται στο κάνυον Ούβατς το οποίο είναι επίσης γνωστό για τον βιότοπό του που προστατεύει τεράστιους γύπες - Griffon Vultures - με άνοιγμα φτερών ως τρία μέτρα.


--------------------


Ποτάμι σε κόκκινο: Άμμος μετατρέπει το ποτάμι σε «αρτηρία». 
Αυτό είναι το πολυτραγουδισμένο ποτάμι  Γιανγκτσέ στην Κίνα, το οποίο από τη μια μέρα στην άλλη έγινε κόκκινο και είχε προκαλέσει οικολογικό τρόμο καθώς στην αρχή οι επιστήμονες υποψιάστηκαν μια μεταλλαγή λόγω χημικών ουσιών. Ένας παρόμοιος ποταμός υπάρχει στην Μαδαγασκάρη.


--------------------


Ποτάμι «Ουράνιο τόξο»: Ηφαιστειακή τέφρα εμβολιάζει ποτάμια της ΙσλανδίαςΗ έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ισλανδία φροντίζει για αφθονία «εξωγήινων» τοπίων. Αυτό περιλαμβάνει και ποτάμια που μοιάζουν με επιφάνεια κάποιων άλλων πλανητών... ενός αρχαίου Άρη, ίσως, ή του Κρόνου...Ο Ρώσος φωτογράφος Andrei Ermolayev τράβηξε αυτές τις  φανταστικές εναέριες φωτογραφίες πάνω από την νότια ακτή της Ισλανδίας
Σχέδια που καθόλου δεν φαίνονται «φυσικά», αλλά μάλλον σαν το εργόχειρο μιας Νεράϊδας των παραμυθιών, ένα στολίδι στο πρόσωπο της Γης που τόσο αγαπάμε... και τόσο μισούμε.


Άνα Ζουμάνη
(εφημερόπτερα)εφημεροπτερα
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.