Αναβρασμός στη Γαλλία....

Έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία επικρατεί απογοήτευση. Η οικονομία εξασθενεί και μαζί της και η πολιτική τάξη. Απεργίες και διαδηλώσεις συνοδεύουν επίμαχες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.
«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής. Ένα μέρος του πληθυσμού βυθίζει το κεφάλι στην άμμο, όμως άλλοι συνειδητοποιούν επιτέλους ότι κάτι δεν πάει καλά. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πλέον στην πολιτική. Αρχικά ήταν στην εξουσία οι δεξιοί, μετά οι αριστεροί. Όλοι τους απογοήτευσαν», λέει η γαλλίδα φοιτήτρια Γκαμπριέλε. Τις απόψεις της για τη σημερινή Γαλλία φαίνεται ότι συμμερίζονται εκατομμύρια ακόμη συνομήλικοί της, που πρωταγωνιστούν στο κίνημα των γάλλων αγανακτισμένων με την ονομασία «Όρθιοι τη Νύχτα», που απέκτησε διαστάσεις σε όλη τη χώρα.

Ανάμεσα στους νέους που διαμαρτύρονται είναι και ο Κουεντίν, ο οποίος δίνει το περίγραμμα των αιτημάτων του κινήματος: «Ο καθένας πρέπει να έχει προοπτική για το μέλλον. Σε αυτόν τον όρο περιλαμβάνονται αρκετά πράγματα. Όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δηλαδή μια αμοιβή που να επιτρέπει στον καθένα μια αξιοπρεπή διαβίωση. Ένα ακόμη σημείο είναι η οικολογία, διότι για να έχουμε μέλλον πρέπει η ανθρωπότητα να προστατέψει τον πλανήτη. Στο ‘Όρθιοι τη Νύχτα' συμμετέχουν και κολεκτίβες καλλιτεχνών, το ραδιόφωνο και η τηλεόρασή μας μεταδίδουν ζωντανά μέσω ίντερνετ και υπάρχει και μια επιτροπή ποίησης. Διότι μια κοινωνία με μέλλον είναι μια κοινωνία δημιουργική και καινοτόμος στον πολιτιστικό τομέα».

Η αύξηση της ανεργίας και μια διάχυτη επιθυμία για αλλαγή έφερε τη γαλλική νεολαία στους δρόμους. Από αυτή την οργή αποκομίζει όμως οφέλη και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, που βλέπει τα ποσοστά του να αυξάνονται. Την ίδια ώρα ορισμένοι γάλλοι διανοούμενοι επιδίδονται σε καταστροφολογικά σενάρια παρατηρώντας τις εξελίξεις στη χώρα.

Απογοήτευση για τα πεπραγμένα του Ολάντ

Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/313685/gallia-mia-hora-se-anavrasmo/#ixzz47VRIqfDI 
Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.