Θες να γίνεις Ηγέτης; Γδύσου ▬ Η μόδα των ελίτ Πανεπιστημίων του κόσμουΑνάμεσα στο 1940 και το 1970, διάφορα κολέγια είχαν μια παράξενη απαίτηση από όλους τους εισερχόμενους πρωτοετείς φοιτητές.
Τα Harvard, Yale, Wellesley College, Vassar καθώς και το Πανεπιστήμιο Brown, ανήκαν στα ελίτ αμερικανικά κολέγια που ζητούσαν από ολους τους άντρες και από όλες τις γυναίκες που εγγράφονταν στο πρώτο έτος τους, να ποζάρουν γυμνοί και γυμνές για φωτογραφίες.
Χιλιάδες και χιλιάδες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τους φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων και αξιοσημείωτων ονομάτων, όπως George Bush, Diane Sawyer, Μέριλ Στριπ και Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον....

Να και  χωρίς λογοκρισία...
Για όσους δεν γνωρίζουν, ή δεν θυμούνται το σκάνδαλο του 1995:
Δημοσιογράφος της New York Times, «έσκασε» το εξής «παραμύθι»...

Έγραψε λοιπόν:

«Ένα απόγευμα στα μέσα της δεκαετίας του '60, λίγο μετά την άφιξή μου στο New Haven για να ξεκινήσω το πρώτο μου έτος στο Yale, κλήθηκα στο εν λόγω «γοτθικό ιερό», με το όνομα «Payne Whitney Gym». Με φώναξαν σε ένα χώρο χωρίς παράθυρα, στον επάνω όροφο, όπου παρευρίσκονταν άντρες ντυμένοι με λευκά ενδύματα και μου ζήτησαν να βγάλω όλα τα ρούχα μου. Και μετά -και αυτό είναι το σημείο που ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω- έβαλαν κάτι μεταλλικές ακίδες στην σπονδυλική μου στήλη. Δεν έγινε διάτρηση του δέρματός μου, απλώς τις κόλλησαν στους σπονδύλους μου σε απόσταση τεσσάρων ιντσών την μία από την άλλη. Πόζαρα μπροστά σε έναν τοίχο και ένας προβολέας έριχνε το φως του πάνω μου. Η διαδικασία μου φάνηκε παράξενη, όμως σύντομα ενημερώθηκα πως πρόκειται για «παραδοση» πολλών χρόνων»


 


Αυτά τα ασυνήθιστα «photo sessions» ήταν μέρος ενός μεγαλύτερου έργου του επιστήμονα ψυχολόγου, William Herbert Sheldon (τέτοιες μαλακίες τις συνηθίζουν οι «ψυχολόγοι»), ο οποίος συνεργαζόταν με τα πανεπιστήμια.
Ενώ η γενική ιδέα που επικρατούσε ήταν πως οι φωτογραφίες προορίζονταν για την σπουδή της σκολίωσης, της ραχίτιδας και άλλων παθήσεων της σπονδυλικής στήλης, στην πραγματικότητα τις χρησιμοποιούσαν για την έρευνα κάτι πιο σκοτεινού...
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που οδηγούν στο πόρισμα ότι, οι εν λόγω επιστήμονες μελετούσαν τη σχέση του σώματος του ατόμου με τη νοημοσύνη τους.
Οι Ναζί, π.χ., συγκέντρωναν παρόμοια αρχεία για να στηρίξουν την θεωρία τους σχετικά με τις φυλές και την κοινωνική ιεραρχία.
Ποτέ κανείς από τους φοιτητές δεν έδωσε γραπτή άδεια για την φωτογράφιση.
Υπάρχουν φήμες πως γινόταν διαρρήξεις στα εργαστήρια των πανεπιστημίων και οι φωτογραφίες πωλούνταν στην μαύρη αγορά, ή κατέληγαν στα «κόκκινα φωτάκια», ενώ κάποιες άλλες τις έδιναν ως δώρα σε νεοπροσληφθέντα μέλη μυστικών οργανώσεων, όπως πχ η «Skull and Bones».
«Πάντα φοβόσουν ότι αυτές οι φωτογραφίες θα επιστέψουν μια μέρα για να σε κυνηγήσουν και όταν 25 χρόνια αργότερα ο σύζυγός σου βάζει υποψηφιότητα για Πρόεδρος, θα εμφανιστούν στο Penthouse», ομολογεί η Σάλλυ Κουίν, που αποφοίτησε από το Seven Sisters college, το 1963.

Που είναι λοιπόν αυτές οι φωτογραφίες σήμερα;

Στο Yale, πολλά χρόνια αργότερα,  ένα ανυποψίαστο μέλος του προσωπικού του πανεπιστημίου, ανακάλυψε «έναν τεράστιο κρυψώνα γυμνών φωτογραφιών». Οι φωτογραφίες εκείνες κάηκαν αμέσως.
Μια άλλη μεγάλη συλλογή βρέθηκε σε μια «νεκρή αποθήκη» σε ένα πολυκατάστημα της Βοστώνης. Αυτές οι φωτογραφίες βρήκαν τον δρόμο προς τον δημοσιογράφο Ron Rosenbaum μέσω του Smithsonian το 1995.
Σε έναν αμυδρά φωτισμένο διάδρομο του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον, μακριά από τις οθόνες με τους δεινόσαυρους, υπάρχει ένα τμήμα του μουσείου Smithsonian που δεν είναι γενικώς γνωστό: «Τα Εθνικά αρχεία Ανθρωπολογίας» (the National Anthropological Archives)

Εκεί λοιπόν βρίσκονται σήμερα οι φωτογραφίες, πιθανώς μαζί με την γυμνή Χίλαρι. 
Όταν η New York Times αποκάλυψε την ιστορία με τον τίτλο «The Great Ivy League Nude Posture Photo Scandal», το Πανεπιστήμιο Yale ζήτησε να καταστραφούν όλες οι φωτογραφίες των φοιτητών της. Το Smithsonian συμμορφώθηκε και προσφέρθηκε να κάνει το ίδιο για οποιοδήποτε άλλο Πανεπιστήμιο το ζητήσει.
Το παράνομο υποκατάστημα του μουσείου δεν είναι ανοιχτό για το κοινό, μόνο για τους ερευνητές και δεν ξέρει κανείς αν υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες.
Έτσι λοιπόν, όταν πέσει στα χέρια σου μια φωτογραφία σαν αυτές που είδες εδώ, στο ΜΕΣΑ, διάβασε το άρθρο της New York Times  που δημοσιεύτηκε πριν 20 χρόνια.
Άνα Ζουμανάκη

εφημεροπτερα
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.