Η ανακάλυψη του μεγαλύτερου φαραγγιού, κάτω από τους πάγους της ΓροιλανδίαςΕρευνητές ανακάλυψαν ένα υπερμέγεθες φαράγγι  θαμμένο κάτω από τους τεράστιους παγετώνες της Γροιλανδίας.
Το φαράγγι έχει τουλάχιστον 450 μίλια μήκος και θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες διόδους διαφυγής του νερού, πριν η Γροιλανδία καλυφθεί από τους παγετώνες πριν από 3,5 εκατομμύρια χρόνια 
Το φαράγγι έχει βάθος περισσότερο από 800 μέτρα και σε μήκος αλλά και βάθος θεωρείται πολύ μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο μέχρι τώρα γνωστό φαράγγι του κόσμου, τονGrand Canyon στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Bristol, όπως και από ερευνητές από τον Καναδά και την Ιταλία, ξεκινούσε από το κέντρο της Γροιλανδίας και κατέληγε να στραγγίζει τα νερά του στον Αρκτικό ωκεανό.
Η ύπαρξη αυτού του φαραγγιού, εξηγεί γιατί στην Γροιλανδία δεν υπάρχουν λίμνες με νερό κάτω από τους παγετώνες, όπως συμβαίνει στην Ανταρκτική.
Το φαράγγι ίσως παίζει ουσιαστικό ρόλο στο να μεταφέρει το νερό στον αρκτικό ωκεανό, κρατώντας σταθερούς τους παγετώνες στην Γροιλανδία.

Ειδικό ραντάρ το οποίο μπορεί να διαπεράσει τον πάγο και να δει μέσα στο υπέδαφος το οποίο χτενίζει σε συγκεκριμένες συχνότητες το έδαφος έχει χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του εδάφους της Γροιλανδίας εδώ και 40 χρόνια.
Προηγούμενες έρευνες, είχαν δείξει τοπογραφικές μετρήσεις της επιφάνειας που εμφάνιζαν μερικά γραμμικά χαρακτηριστικά του εδάφους κάτω από τον πάγο, αλλά οι επιστήνονες δεν ήταν σίγουροι για την έκταση τους.
Η τελευταία έρευνα συνδύασε στοιχεία από το ραντάρ και από τις τοπογραφικές μελέτες για να ανακαλύψει το μεγάλο υποπαγετωνικό φαράγγι το οποίο σύμφωνα με την έρευνα ονομάζεται ως το υδραυλικό πέρασμα του μεγαλύτερου νησιού στον κόσμο για εκατομμύρια χρόνια.
Στο στόμα του φαραγγιού στην βορειότερη άκρη της Γροιλανδίας το βαθύ φιόρδ είναι περισσότερο από 6,5 μίλια (10 χιλιόμετρα) πλατύ, σύμφωνα με τις μετρήσεις των επιστημόνων.

Το υπόγειο χωνί της Γροιλανδίας
Το νερό που λιώνει στην κορυφή των παγετώνων στην Ανταρκτική, όπως και στην Γροιλανδία, είναι το κλειδί που επικεντρώνονται όλοι οι επιστήμονες για τα σύγχρονα κλιματικά μοντέλα. Όταν ο λιωμένος πάγος, δηλαδή το νερό κατεβεί στον βυθό του παγοκαλύμματος  μπορούν να συμβούν δύο πράγματα, να συγκεντρωθεί σε μια λίμνη ή να διαρρεύσει προς τον ωκεανό. 
Φαίνεται λοιπόν πως όταν το νερό δημιουργεί λίμνες, αυτό λιπαίνει την βάση του παγετώνα και κάνει τον παγετώνα να προχωράει πιο γρήγορα προς τον ωκεανό ανεβάζοντας την στάθμη του ωκεανού από τα τεράστια κομμάτια πάγου που ξεφεύγουν από τους παγετώνες. 
Το νεοανακαλυφθέν φαράγγι μπορεί να παρέχει προστασία στους παγετώνες της Γροιλανδίας κρατώντας τους πιο σταθερούς. 

Αυτή η ανακάλυψη έκανε τον Jonathan Bamber από το πανεπιστήμιο του Bristol να δηλώσει πως (με το Google streetview το οποίο είναι διαθέσιμο για πάρα πολλές πόλεις του κόσμου και τους ψηφιακούς χάρτες για τα πάντα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι στο τοπίο της Γης έχει πλήρως ανακαλυφθεί και χαρτογραφηθεί.
Η έρευνα μας δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πάρα πολλά να ανακαλυφθούν.)

Πολλές φορές η ίδια η φύση προκαλεί την νοημοσύνη μας και ενώ θεωρούμε ότι έχουμε προοδεύσει, μας γυρνά πίσω στην αρχή. 
Άραγε πόσο θαυμαστός μπορεί να γίνει ο κόσμος μας και πόσα πράγματα θα μας αποκαλύψει στο μέλλον; 
Γιάννης Ζωγραφάκης 

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.