Αμστερντάμ: Η μεγαλύτερη ναυτική εκδήλωση στον κόσμο - (Άνα Ζουμάνη)Το «Sail Amsterdam» είναι ίσως η σημαντικότερη γιορτή της πόλης και λαμβάνει χώρα κάθε πέντε χρόνια.  Από ιστορικά ιστιοφόρα ως ταχύπλοα πλέουν στον ποταμό IJ του Άμστερνταμ κατά την διάρκεια της  παρέλασης του «στόλου».


  
«Υπάρχει ένας κανόνας στη ναυτιλία που ορίζει ότι το πιο ευέλικτο πλοίο δίνει προτεραιότητα στο πιο δυσκίνητο. Αυτός είναι ένας πολύ καλός κανόνας και για τις ανθρώπινες σχέσεις.»
(Αν και δεν το πιστεύω πως συνιστάται πάντα η συνταγή)
Η πρώτη εκδήλωση έλαβε χώρα το 1975, με την ευκαιρία της 700ης επετείου της πόλης.
Δηλαδή, θα κάνετε ένα πλοίο να πλεύσει αντίθετα στον άνεμο και στα ρεύματα, ανάβοντας μια φωτιά κάτω από το κατάστρωμα; Σας παρακαλώ, δεν θέλω να χάνω το χρόνο μου ακούγοντας τέτοιες ανοησίες.

(Ναπολέων Βοναπάρτης)Το Αμστερντάμ είναι ανέκαθεν μια πόλη με το νερό κοντά στην καρδιά του. Τα ποτάμια  IJ και Άμστελ, όπως και τα κανάλια του έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτηση της πόλης στο πέρασμα των αιώνων
Όπως είπα το SAIL Άμστερνταμ επιστρέφει κάθε πέντε χρόνια για να επιδείξει τη θαλάσσια κληρονομιά του και είναι η μεγαλύτερη (δωρεάν) δημόσια εκδήλωση της Ολλανδίας και το μεγαλύτερο ναυτικό γεγονός στον κόσμο.
Η πόλις θα σε ακολουθεί. Στους δρόμους θα γυρνάς τους ίδιους…. Δεν έχει πλοίο για σε δεν έχει οδό. Έτσι που τη ζωή σου ρήμαξες εδώ, σ’ όλη τη γη τη ρήμαξες.
(Κωνσταντίνος Καβάφη)Στο πέρασμα των αιώνων το Αμστερντάμ έπαιξε τεράστιο ρόλο στη «θαλάσσια ζωή» του κόσμου. Έτσι, κάθε φορά που το SAIL Άμστερνταμ επιστρέφει, συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για τους  «πάρει το κύμα» μέσα στην καρδιά της πόλης, καθώς και να βιώσουν τη θάλασσα «εκ του ασφαλούς», να απολαύσουν «θαλάσσιες» παραστάσεις και συναυλίες.

Μέσα στην αναμπουμπούλα της επανάστασης, άνθρωποι που δεν ξέρουν να κρατάνε ένα κουπί, παίρνουν στα χέρια τους το τιμόνι. 
(Pierre Claude Boist)Όπως είπαμε, το πρώτο SAIL έγινε το 1975. Σαράντα χρόνια μετά, το 2015, έπλευσαν περισσότερα από 600 πλοία στο κανάλι της Βόρειας Θάλασσας για να δέσουν στο λιμάνι του IJ. Το 2020 που θα γίνει η επόμενη εκδήλωση αναμένεται ο αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος.  
Πάντα νέο στο κατάρτι, πάντα γέρο στο τιμόνι.
Ελληνική παροιμία

Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε

μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε
Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα
παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!

(Οδυσσέας Ελύτης)


…τι κι αν οι κάβοι σου σκληρύναν την παλάμη…
(Νίκος Καββαδίας)Στην καρδιά αυτού του διεθνούς φήμης γεγονότος είναι ένας τεράστιος στολίσκος θαλάσσιας κληρονομιάς, ψηλά ιστιοφόρα, πολεμικά πλοία και εντυπωσιακά ομοιώματα. Το αποκορύφωμα της εκδήλωσης είναι  τα φανταστικά (οπτικοποιημένα) θεάματα και ένα καθημερινό πρόγραμμα με διάφορες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.


«Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής των μακρισμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων»
Ραντεβού στο Αμστερντάμ το 2020, τον Αύγουστο


Άνα Ζουμάνη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.