Ο αγώνας για τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον Αρκτικό κύκλο (ολόκληρο το ντοκυμαντέρ)... και η σχέση με την χώρα μας.Novaya Zemlya ή αλλιώς Νέα Γη. Βρίσκεται στο ομώνυμο αρχιπέλαγος στον Αρκτικό ωκεανό βόρεια της Ρωσίας και στο ακρότατο βορειοανατολικό άκρο της Ευρώπης.
Η γενικότερη περιοχή του αρχιπελάγους, είναι γεμάτη με κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μια περιοχή που ο Ρώσικος κολοσσός της Gazprom την έχει ερωτευθεί.
Η περιοχή από το 1872 μέχρι το 1950 αριθμούσε στους 300 κατοίκους (Νένετς ή Νενέτσες), στην ουσία Εσκιμώοι αυτόχθονες οι οποίοι ζούσαν από το ψάρεμα και την εκτροφή ταράνδων.
Το 1950 ο Στάλιν και το Σοβιετικό καθεστώς εγκατέστησε στην περιοχή περίπου άλλους 2000 κατοίκους για να προωθήσει όπως έλεγε την κτηνοτροφία αλλά και να διασώσει τον παραδοσιακό τρόπο διαβίωσης.
Στην ουσία εξαιτίας της γεωστρατηγικής θέσης της περιοχής, το σοβιετικό καθεστώς ήθελε να κατοχυρώσει την παρουσία του στην περιοχή.
Από εκείνη την εποχή, ήταν γνωστή η ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και ο αρκτικός κύκλος ήταν ένα εξαιρετικά "ερωτεύσιμο" μέρος για όλα τα κράτη που συνορεύουν με τον αρκτικό κύκλο.
Όταν πλέον η οικολογική προσέγγιση της Σοβιετικής ένωσης άρχισε να δημιουργεί προβλήματα, διότι δεν μπορείς να προστατεύεις το οικοσύστημα και ταυτόχρονα να κάνεις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, άρχισαν στην περιοχή οι πυρηνικές δοκιμές.
Έτσι στις 30 Οκτωβρίου του 1961, στην περιοχή δοκιμάστηκε η Tsar Bomba η πιο ισχυρή πυρηνική βόμβα που έχει ποτέ εκραγεί.

Τα γραφεία της Gazprom στην Μόσχα 
Η περιοχή σταδιακά "αποστειρώθηκε" από τους κατοίκους και άρχισαν να δημιουργούνται στρατιωτικές βάσεις οι οποίες εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του ψυχρού πολέμου.
Όμως τι συμφέροντα αλήθεια έχει μια περιοχή η οποία το μόνο που διαθέτει είναι πολικές αρκούδες, πιγκουίνους και φάλαινες; Πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Βλέπεται από εκείνη την εποχή αλλά και από πολύ πιο πριν, είχε φανεί η ανάγκη εξεύρεσης καινούριων κοιτασμάτων γιατί η κατανάλωση κινδύνευε να ξεπεράσει την παραγωγή και οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που ήδη υπήρχαν ήταν γνωστό ότι θα εξαντληθούν.
Μια παροιμία λέει των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.
Έτσι και η Σοβιετική ένωση τότε, αλλά και η σημερινή Ρωσία, προέβλεψε πολύ πριν χρειαστεί, να κατοχυρώσει αυτήν την περιοχή εκμηδενίζοντας τους γεωστρατηγικούς αντίπαλους της.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου αλλά ακόμα και σήμερα, τον βυθό του αρκτικού ωκεανού τον έχουν διαπλεύσει σχεδόν όλα τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια των μεγάλων δυνάμεων και τον έχουν χαρτογραφήσει, υποτίθεται για στρατιωτικούς σκοπούς.
Οι χάρτες του βυθού αυτής της περιοχής ακόμα και σήμερα, φυλάγονται σαν επτασφράγιστο μυστικό και από την Ρωσία και από τις ΗΠΑ, όμως όλες οι χώρες που συνορεύουν με την περιοχή και φυσικά και οι μεγάλες δυνάμεις, έχουν κάνει τρομακτικά μεγάλες επενδύσεις στην κατασκευή τελευταίας τεχνολογίας παγοθραυστικών αλλά και άλλων πλοίων που μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε αυτά τα ακρότατα γεωγραφικά πλάτη.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η Gazprom  ιδρύθηκε περίπου την εποχή της πτώσης της Σοβιετικής ένωσης, το 1989 και επίσης σημαντική είναι η πολύ καλή σχέση που έχει η εταιρία με την κυβέρνηση Πούτιν.
Ο πόλεμος στην Γεωργία, αλλά και όλη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα, δεν είναι καθόλου ανεξάρτητη με την εκμετάλλευση αυτών των πηγών και αυτό γιατί, δεν είναι μόνο η εξαγωγή του φυσικού αερίου που μετράει, αλλά και η διάθεση του στο εμπόριο, μέσο αγωγών.
Πριν λίγα χρόνια ο Ρώσικος στόλος έκανε μια εκστρατεία επίδειξης στον αρκτικό κύκλο, χρησιμοποιώντας τα πανίσχυρα πυρηνοκίνητα  παγοθραυστικά της τα οποία συνόδευαν τα καλύτερα πλοία του στόλου της. Μια κίνηση που δηλώνει ξεκάθαρα ότι αυτή η περιοχή είναι δική τους και κανενός άλλου γιατί έχουν τον τρόπο αλλά και την ισχύ να την προσεγγίσουν και να την προστατεύσουν.

Δείτε την αποστολή του Ρώσικου στόλου στον Αρκτικό κύκλο εδώΑυτή η κίνηση δεν χειροκροτήθηκε φυσικά από την Δύση αλλά αντιμετωπίστηκε με μια μετριασμένη ανησυχία.
Τον Αύγουστο του 2007 σε μια βαπτισμένη ωκεανογραφική έρευνα, η Ρωσία τοποθέτησε με δύο βαθυσκάφη με τα ονόματα Μιρ1 και Μιρ2  στο σημείο που βρίσκεται ο Βόρειος Πόλος μια Ρώσικη σημαία, φτιαγμένη από τιτάνιο, σε βάθος 4000 μέτρων η οποία σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής τον κορυφαίο Ρώσο εξερευνητή Άρθουρ Τσιλιγκάροφ, ήταν μια εξαιρετική ωκεανογραφική ανακάλυψη, όμως στην ουσία η αποστολή του Τσιλιγκαροφ χρηματοδοτήθηκε από ιδιώτες μεγιστάνες του πλούτου, όπως και από σεΐχηδες των Αραβικών εμιράτων. Εκτός αυτού ο Τσιλιγκάροφ είναι και ο αντιπρόεδρος της Ρώσικης Δούμας και εκτός αυτής της ωκεανογραφικής αποστολής, άρχισε να εγκαθιστά βάσεις σε κεντρικά σημεία του Αρκτικού κύκλου.
Τα πράγματα συνήθως δεν είναι όπως φαίνονται και πίσω από κάθε ενέργεια ενώς κράτους, κρύβεται κάτι άλλο.
Την αποστολή του Τσιλιγκάροφ την χρηματοδότησε ο ιδιωτικός τομέας και όχι το Ρώσικο κράτος, αυτό δείχνει πολλά δείχνει το ανοικτό κάλεσμα της Ρωσίας σε ξένους επενδυτές για την περιοχή της Αρκτικής, η οποία έχει ασαφή σύνορα και όλα τα κράτη προσπαθούν να πάρουν ένα κομμάτι της.
Σκεφτείτε τώρα κάτι άλλο, τόσος αγώνας γίνεται για την ίσως πιο δυσπρόσιτη περιοχή του κόσμου που οι εξορύξεις κοστίζουν τέσσερις και πέντε φορές την τιμή που θα κόστιζαν αν οι ίδιες εξορύξεις γινόταν σε άλλα σημεία του πλανήτη.  .
Φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν σε μια χώρα, όταν αυτή η χώρα, έχει σαφή γεωγραφικά όρια, είναι σαφώς πιο εύκολη η εξόρυξη των κοιτασμάτων της αλλά έχει δικαιώματα επάνω τους.
Θα την εξαφανίσουν, θα την κάνουν να μην έχει δικαιώματα, θα την τελειώσουν γεωστρατηγικά.
Αν δεν έχετε καταλάβει ακόμα για πια χώρα γράφω, γράφω για μια μικρή χώρα, στην μέση της Μεσογείου με την μεγαλύτερη ακτογραμμή της Ευρώπης, η οποία είναι το ενδιάμεσο σημείο ανάμεσα σε τρεις Ηπείρους.
Αν ακόμα δεν καταλάβατε για πια χώρα γράφω, ας το πάρει το ποτάμι. Γράφω για την Ελλάδα.
Γιάννης Ζωγραφάκης

Δείτε ολόκληρο το ντοκυμαντέρ για τον αγώνα δρόμου στον Αρκτικό κύκλο εδώ

 

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.