Αφρική: Το χωριό όπου το κάθε σπίτι είναι ένα παραμυθένιο έργο τέχνης


Το Μπουρκίνα Φάσο (Burkina Faso) δεν είναι καθόλου μια περιοχή που συχνάζουν τουρίστες, όμως στους πρόποδες ενός λόφου με θέα στην ηλιόλουστη σαβάνα της Δυτικής Αφρικής, αναπαύεται ένα ιδιαίτερο χωριό, ένα κυκλικό συγκρότημα -1,2 εκτάριο περίπου- στολισμένο με πήλινη αρχιτεκτονική. 
Όλες οι φωτογραφίες είναι της Rita Willaert

Το χωριό αυτό είναι η κατοικία της αριστοκρατίας των «Kassena» που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή τον 15ο αιώνα, γεγονός που τους καθιστά μία από τις παλαιότερες εθνοτικές ομάδες του Μπουρκίνα Φάσο. 

Το χωριό διατηρείται εξαιρετικά απομονωμένο και κλειστό για τους ξένους, πιθανώς για να εξασφαλίσει την ακαιρεότητα των δομών και να προστατεύσει τις τοπικές παραδόσεις.
Υπάρχει μεν ενδιαφέρον για την εξέλιξη του τόπου σε πολιτιστικό και τουριστικό προορισμός ώστε να υπάρξουν πόροι για την διατήρηση, όμως αυτό είναι ένα λεπτό θέμα. 

Επισκέπτες αναφέρουν πως χρειάστηκες μια μακρόχρονη διαδικασία διαπραγματεύσεων μέχρι να τους επιτραπεί να εισέλθουν στο βασιλικό παλάτι που αποικονίζεται εδώ.
Το παλάτι έχει την μικρότερη πόρτα για λόγους προστασίας. 

Στο χωριό ζούνε μουσουλμάνοι και ανιμιστές (τοπικές θρησκείες) και κανείς δεν ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για το τι πιστεύει ο άλλος.
Ωστόσο απαγορεύεται στους επισκέπτες να φορούν χρώμα κόκκινο ή να κρατούν ομπρέλα. Μόνο τα μέλη της αριστοκρατικής οικογένειας έχουν αυτό το προνόμιο και θεωρείται μεγάλη προσβολή η ανυπακοή όσον αφορά αυτό το ευαίσθητο σημείο. 


Η κουζίνα στο βασιλικό σπίτι δεν διαφέρει από τις κουζίνες των υπόλοιπων σπιτιών, είναι απλή, απλώς υπάρχουν περισσότερα πήλινα και σιδερένια δοχεία. 


Ένα βασιλικό σπίτι στην Αφρική δεν έχει καμιά σχέση με τα γνωστά σε εμάς βασιλικά ανάκτορα. Στο Τιεμπελέ (Tiébélé), έτσι το λένε το χωριό, το παλάτι είναι ένα μικρό σπίτι κτισμένο με τούβλα λάσπης και στολισμένο με φυσικά χρώματα και περίτεχνα γεωμετρικά μοτίβα ώστε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα σπίτια. 


«Τα περισσότερα γεύματα είναι μαγειρεμένα στην κατσαρόλα πάνω στο μαγκάλι», λέει η Όλγα  , «η προετοιμασία είναι απλή και σύντομη. Γενικά φτιάχνουν το «foofoo», ή έναν παχύ χυλό από άμυλο, τον οποίο βυθίζουν σε μια σάλτσα από λαχανικά και πιπεριές. Όσο πιο πλούσια είναι η οικογένεια, τόσο πιο πολύ βουτάει τον χυλό στην σάλτσα. Το foofoo κατασκευάζεται από μανιόκα, για, πεντάνευρο και καλαμπόκι».


Κάποια από τα πιο περίτεχνα στολισμένα σπίτια δεν κατοικούνται, είναι μαυσωλεία όπου μέσα αναπαύονται οι νεκροί, μέσα στο χωριό, κοντά στους ζωντανούς. 


Το μικρότερο κομμάτι της τέχνης είναι συμβολικό, το μεγαλύτερο υπηρετεί απλώς την διακόσμηση- όλο μαζί είναι το αποτέλεσμα του απομονωμένου πολιτισμού των «Kassena».


Απολαύσε περισσότερες φωτογραφίες από καλλιτεχνικό χωριό και γενικά από την Αφρική στη σελίδα της Rita Willaert....  αξίζει τον κόπο.


Άνα Ζουμάνη
(εφημερόπτερα)εφημεροπτερα
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.