Αφιερωμένο στην πρώτη ΜάηΤο παρόν άρθρο γράφεται ως συλλογισμός στην κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα με αφορμή την 1η Μαΐου του 2016. Μια απεργία που στην Ελλάδα πέρασε για πρώτη φορά τελείως απαρατήρητη από όλους, εξαιτίας της σύμπτωσης της με το Πάσχα.
Ο νεοφιλελευθερισμός έχει δώσει το παρόν του σε όλο του το μεγαλείο. 
Ανερυθρίαστα, χωρίς την  παραμικρή προσχηματική ρητορική που ακούγαμε μέχρι πριν λίγο καιρό, σήμερα δημιουργούνται ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ελάχιστους μισθούς, πολύ περισσότερες ώρες εργασίας γιατί; Γιατί με αυτόν τον τρόπο υποτίθεται θα καταπολεμηθεί η ανεργία. 
Με ευθύνη του Γιώργου Κατρούγκαλου, συστάθηκε επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την επανεξέταση του εργασιακού καθεστώτος. Του ποιου θα μου πείτε; Καλά ακούσατε.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα με αυτή την επιτροπή, εκτός από το γεγονός ότι το νέο εργασιακό καθεστώς, να είστε σίγουροι ότι το μόνο που θα κάνει είναι να μειώσει και άλλο τους μισθούς, να αυξήσει τις ώρες εργασίας αλλά και να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις απολύσεις είναι και ότι θα επικαλεστεί για αυτό την ίδια μάλλον δικαιολογία που επικαλείται η κυβέρνηση Βαλς στο Παρίσι, ότι δηλαδή με αυτόν τον τρόπο καταπολεμάτε η ανεργία και δύνεται κίνητρο στους εργοδότες να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό, εφόσον μετά θα είναι ιδιαίτερα εύκολο να το ξεφορτωθούν χωρίς καν να προβάλουν αποδεικτικά στοιχεία για αυτό, ειδικά σε ηλικίες εργαζομένων κάτω των 26 ετών.
Το τρίτο μνημόνιο δεσμεύει την κυβέρνηση στο να θέσει επί τάπητος το θέμα των μαζικών απολύσεων, τον απεργιακό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, λαμβάνοντας υπ' όψιν τις "βέλτιστες Ευρωπαϊκές πρακτικές" 
Εδώ απλά θα πω να χέσω την Ευρώπη σας και τις πρακτικές της. Με τόση ασύδοτη ευκολία κατάφεραν και μετέτρεψαν ένα όραμα κοινωνίας σε εφιαλτική παραίσθηση του παρόντος.
Επίσης οι όποιες διαβουλεύσεις γίνουν θα γίνουν χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν αλλαγές σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής.
Δηλαδή αυτό που μας λένε, οι αδίστακτοι δολοφόνοι, είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κατάσταση να γυρίσει σε καλύτερες εποχές του παρελθόντος.

Η επιτροπή 

Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την επανεξέταση του εργασιακού προφανώς δεν υπάρχουν Έλληνες καθηγητές για να λάβουν μέρος και για αυτό μόνο ένα από τα μέλη της επιτροπής είναι Έλληνας, ο καθηγητής εργατικού δικαίου, πρώην Ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Ιωάννης Κουκιάδης. 
Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής, είναι οι Jan Van Ours, Ολλανδός καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ, που ορίστηκε πρόεδρος και μέλη οι Gerhard Bosch, καθηγητής σε θέματα εργασίας και οικονομικής κοινωνιολογίας στο Εσσεν, Bruno Veneziani , καθηγητής εργατικού δικαίου στο Μπάρι,  Fernandes Monteiro, καθηγητής εργατικού δικαίου στο Πόρτο, Wolfang Daubler, καθηγητής εργατικού δικαίου στη Βρέμη,  Juan Jimeno, διευθυντής του τμήματος ερευνών της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, και Petro Silva Martins, καθηγητής οικονομικών της εργασίας στο Queen Mary College.

Μια ματιά στην Γαλλία

Αυτή την στιγμή στην Γαλλία, μελετάτε και θα εφαρμοστεί πλήρως να είστε σίγουροι ένα μοντέλο που σίγουρα θα θυμίζει την προβιομηχανική εποχή, δηλαδή την εποχή των βασιλιάδων αλλά και των δούλων.
Πιο συγκεκριμένα, αποδυναμώνεται η σταθερή και πλήρης απασχόληση υπέρ των ευέλικτων  σχέσεων εργασίας, διευκολύνονται οι μέθοδοι απολύσεων των εργαζομένων, γίνονται αλλαγές στο ωράριο και τις αμοιβές κατά παρέκκλιση των νόμων.
Η εβδομαδιαία απασχόληση γίνεται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αποκτά τρομερά ελαστική δομή.Ο ισχύων νόμος προβλέπει για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης έως και τρεις ώρες υπερωρίες την ημέρα,  ο καινούριος νόμος τις κάνει τέσσερις αλλά με χαμηλότερη φυσικά αποζημίωση.
Βέβαια αυτά στην Ελλάδα τα έχουμε προ πολλού ξεπεράσει γιατί όλοι σχεδόν είμαστε ημιαπασχολούμενοι και δουλεύουμε  δέκα, δώδεκα και παραπάνω ώρες χωρίς να υπάρχει αποζημίωση για τις επιπλέον ώρες εργασίας. Ότι του καυλώσει του κάθε ενός εργοδότη.
Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς φαίνονται.

Σουηδία 

Πάμε για λίγο στην Σουηδία την πρώτη Μαΐου του 2016.
Μια 42χρονη γυναίκα, η Τες Άσμπλουντ σήκωσε την γροθιά της ενάντια σε  300 νεοναζί του κινήματος  nordiska motstandsrorelsen (σκανδιναβικό κίνημα αντίστασης) το οποίο έκανε συλλαλητήριο για την παγκόσμια απεργία της εργατικής πρωτομαγιάς στο Borlang στην κεντρική Σουηδία. Την σκηνή απαθανάτισε ο φωτογράφος David Lagerlof. 
Η φωτογραφία της γυναίκας απέναντι από τους 300 κουστουμαρισμένους νεοναζί με τα λευκά πουκάμισα και  τις σκούρες πράσινες γραβάτες, έκανε τον γύρο του κόσμου και θεωρείτε μεγάλο χτύπημα στο νεοναζιστικό κίνημα.

Η 42χρονη Τες Άσμπλουντ.ενάντια στους νεοναζί. Η φωτογραφία του David Lagerlof
Η Σουηδία είναι μια από τις πιο φιλελεύθερες χώρες του κόσμου, όμως τα τελευταία χρόνια η ναζιστική ιδεολογία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις ακόμα και εκεί.
Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν την δεκαετία του 80 που μια ανάλογη φωτογραφία σε ανάλογη πορεία του 1985 τραβηγμένη πάλι στην Σουηδία από τον Hans Runesson πραγματικά έδινε ένα γερό μάθημα σε αυτή την ξεφτιλισμένη ιδεολογία.
Όμως η αντίσταση της 38χρονης γυναίκας του 1985 διαφέρει πολύ από την αντίσταση της 42χρονης του σήμερα, όχι λόγο πρόθεσης αλλά λόγο κοινωνικών συνθηκών.
Το 1985 ήταν μια εποχή με όλα τα αρνητικά της, όμως μια εποχή που αυτά που σήμερα μπαίνουν στα τραπέζια των διαβουλεύσεων, εκείνη την εποχή θα ήταν αδύνατον να συζητηθούν έστω και σαν ανέκδοτα.

Η ιστορική φωτογραφία του 1985 τραβηγμένη από τον Hans Runesson


Η ναζιστική ιδεολογία, ακόμα μύριζε τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και κανείς μα κανείς δεν είχε όρεξη, εάν δεν ήταν περιθωριακός, να ανακατευθεί με αυτό. 
Όμως η ξεφτιλισμένη ναζιστική ιδεολογία, σήμερα ήρθε να συναντήσει μια σαφώς πιο ξεφτιλισμένη νεοφυλελεύθερη πρακτική που με την μάσκα του ανθρωπισμού, αλλά και των φιλελεύθερων ιδεών που προστατεύουν όλες τις φυλές και όλους τους ανθρώπους, τείνει να επιβάλει πολύ πιο σκληρά και απάνθρωπα μέτρα γυρνώντας την κοινωνία μας πίσω, όχι 100 αλλά 1000 χρόνια, την εποχή που ο εκάστοτε προύχοντας είχε δικαίωμα ζωής ή θανάτου στους υπηκόους του.
Και φυσικά θα έχει εφόσον με την μείωση του μισθού, την απειλή της απόλυσης αλλά και όλα τα άλλα εκβιαστικά μέτρα που θα μπορεί να πάρει, θα μπορεί να σε θέσει εκτός βιωσιμότητας ή αν θέλει να σε πηδήξει και από πάνω για ένα κομμάτι ψωμί για να μην πω κάτι άλλο.
Δυστυχώς σήμερα η ίδια η κατάσταση και οι νεοφυλελεύθεροι ωθούν την πραγματικότητα σε ναζιστικές αντιλήψεις γιατί σε λίγο θα φαντάζει ως η μόνη διέξοδος αυτή η μαύρη κατάσταση, σαν το αναγκαίο φάρμακο που κάνει κακό,, αλλά θα σε απαλλάξει από την ασθένεια.Επίλογος

Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών δυστυχώς και αυτό που γίνεται τώρα στην Γαλλία  θα έπρεπε να έχει συμβεί πριν από καιρό στην Ελλάδα. 
Μια Ελλάδα που την πρώτη Μάη σούβλιζε αρνιά αλλά ξέχασε τελείως την ιστορική παγκόσμια απεργία της ημέρας εκείνης. 
Μια Ελλάδα που μεγάλες επιχειρήσεις της, δούλευαν κανονικά ενώ θα μπορούσαν να δώσουν ρεπό στους εργαζομένους τους και έστω για εκείνη την ημέρα να κλείσουν. Έτσι ή αλλιώς, δεν είχαν πελάτες. 
Μια Ελλάδα που εδώ και καιρό έχει ξεχάσει την ιστορία της, τον πολιτισμό της, έχει πεισθεί ότι είναι η πόρνη της Ευρώπης και έχει ξεχάσει την θεμελιώδη ιδέα που της δίνει πνοή, την ελευθερία. 
Αλήθεια, πόσοι ξέρουν ότι η πρώτη Μάη είναι απεργία και όχι αργία;

Γιάννης Ζωγραφάκης 

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.