«Η Ελλάς, πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτιστικά, ανήκει εις την Δύσιν». Πλέον όχι μόνο μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά«Η Ελλάς – και θα το επαναλάβω παρ’ ότι γνωρίζω ότι θα ενοχλήσω τον πρόεδρο τού Πα.ΣΟ.Κ. – η Ελλάς, πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτιστικά, ανήκει εις την Δύσιν».Την παραπάνω δήλωση έκανε στις 12/06/1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος στην βουλή, σε συζήτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Οι λόγοι που τότε η Ελλάδα έπρεπε να είναι μέλος μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής κοινωνίας ήταν λογικοί σε πρώτη εκτέλεση. Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΟΚ θα ενίσχυε την ασφάλεια της, θα επιτάχυνε την οικονομική της ανάπτυξη και θα κατοχύρωνε μια ισχυρή δημοκρατία. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την πρώτη φάση της μεταπολίτευσης που είχε από πάνω της το βάρος της χούντας που μόλις είχε τελειώσει.

Όμως τα πράγματα όπως φαίνεται δεν ήταν καθόλου έτσι ή τουλάχιστον και να ήταν στην σκέψη κάποιων, στο γραμμένο σενάριο της γεωπολιτικής δεν ακολουθούσαν την ίδια ρότα.
Πόσο προφητική άραγε είναι αυτή η δήλωση του ανθρώπου που είπε και το ακόλουθο.
«Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται»

Όντως στην πολιτική το όχι ενός λαού στα μνημόνια, μεταφράζεται σε ναι σε ένα νέο χείριστο μνημόνιο.
Όντως το «λεφτά υπάρχουν» μεταφράζεται στο ότι θα τα πάρουμε από εσάς όσα υπάρχουν.
Όντως κανείς δεν μίλησε μέχρι του σημείου της υπογραφής ότι η Ελλάδα θα γίνει επένδυση των ξένων με συμφωνία και υπογραφές για 99 χρόνια.
Μόνο σε ένα πράγμα φαίνεται να έπεσε έξω ο "Εθνάρχης" μας και αυτό ίσως γιατί υπήρχε πρόβλεψη πως θα κατασταλεί, όταν έλεγε πως

«Φαίνεται κύριοι συνάδελφοι, ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να φοβούμεθα τις επιτυχίες και όχι τις συμφορές, γιατί οι συμφορές ενώνουν, ενώ οι επιτυχίες, με τον φθόνο που προκαλούν, διχάζουν».

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα περνάει μια από τις μεγαλύτερες συμφορές που έχει περάσει και η συμφορά της είναι και πιστέψτε με για αυτό λιγότερο υλική, από ότι ηθική, πολιτισμική, κοινωνική.
Αυτή την στιγμή στους Έλληνες, έχει καταργηθεί η ελευθερία, το δικαίωμα στην ζωή αλλά κανείς μα κανείς δεν είναι ενωμένος και αυτό γιατί ο αντίπαλος δεν υπάρχει.
Ελπίζω λοιπόν σε αυτή την τελευταία πρόταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, να είναι το ίδιο προφητική με τις προηγούμενες και το ίδιο ορθή και σύντομα, οι Έλληνες να ενωθούν στην συμφορά του τόπου.

Ποιος να φανταζόταν ότι 40 χρόνια μετά από την περίφημη αυτή δήλωση η Ελλάδα όντως θα γινόταν κτήμα της δύσης κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά.
Αυτό ίσως ήταν και το μεγάλο έργο της μεταπολίτευσης, ξεκίνησε λίγο πριν την αρχή της με την Κύπρο την οποία παρέδωσε στους Τούρκους την μισή και κατέληξε στο τέλος αυτής της εποχής να παραδώσει και όλη την Ελλάδα στην δύση, αμαχητί.
Κρίμα στα όνειρα και στις ελπίδες όλων αυτών των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και έδωσαν το αίμα και την ζωή τους για το δικαίωμα της αξιοπρέπειας σε έναν κόσμο βαθιά αναξιοπρεπή.
Κρίμα στα όνειρα και τις ελπίδες όλων αυτών που είδαν κάπου ένα φως μετά από τόσες μαύρες περιόδους.

Η τελευταία αναλαμπή, σε μια Ελλάδα που πλέον ανήκει εις την Δύσιν.


Γιάννης Ζωγραφάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.