Ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών - Ευκαιρία για αλλαγές και απαλλαγές από δυσκαμψίες και αγκυλώσεις


Την ίδρυση Ακαδημίας Τεχνών, στην οποία θα ενταχθούν οι Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης αποφάσισαν οι υπουργοί Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς και η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα όσα αποφασίστηκαν, επιτροπή των δύο υπουργείων θα εξετάσει την αναμόρφωση του προγράμματος και της διάρκειας σπουδών των σχολών αυτών, με στόχο την αναβάθμισή τους και την ένταξή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, η επιτροπή θα μελετήσει τις δυνατότητες αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων ιδιωτικών σχολών με αντίστοιχο περιεχόμενο σπουδών. Για τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας Τήνου Τέλος, αποφασίστηκε να διερευνηθεί η αναδιαμόρφωση του προγράμματος σπουδών και της διάρκειάς του για τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας της Τήνου -τέχνη που πρόσφατα ενεγράφη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO)- ώστε ο παρεχόμενος τίτλος σπουδών να αντιστοιχεί σε σπουδές ανωτάτου επιπέδου. Σύμφωνα όσα αποφασίστηκαν, επιτροπή των δύο υπουργείων θα εξετάσει την αναμόρφωση του προγράμματος και της διάρκειας σπουδών των σχολών αυτών, με στόχο την αναβάθμισή τους και την ένταξή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • Σημείωμα Γιώργου Χρηστάκη

"Εδώ παρουσιάζεται και μια μοναδική ευκαιρία, με την ϊδρυση της Νέας αυτής Ακαδημίας Τεχνών, να αλλάξει ο κατάπτυστος νόμος περί "αρτιμέλειας", που έρχεται από την εποχή του Μεταξά, που εμποδίζει Άτομα με Αναπηρία, ακόμη και να πάρουν μέρος στις εξετάσεις τέτοιων σχολών. Σε πείσμα αυτού του νόμου στην Ελλάδα έχουμε αρκετούς και μάλιστα διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες με αναπηρία, που έχουν να επιδείξουν σοβαρό έργο στην πορεία τους (Ομάδα ΘΕΑΜΑ, Χοροθέατρο ΔΑΓΙΠΟΛΗ κλπ. Είναι καιρός κάποια πράγματα να μπαίνουν στη θέση τους αφήνοντας πίσω παλαιολιθικού τύπου, αγκυλωμένες ιδεοληψίες. Όμως στην Ελλάδα ζούμε όπου το "παράδοξο" είναι ένα από τα αγαπημένα μας σπορ και οι καλλιτέχνες με αναπηρία συμμετέχουν με επιτυχία σε μεγάλα φεστιβάλ, εκπροσωπούν την Ελλάδα διεθνώς με τον καλύτερο τρόπο, συμμετέχουν στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας, όμως αποκλείονται βάναυσα και αναίσχυντα από το θεμελιώδες δικαίωμα στη γνώση του αντικειμένου που αγαπούν. Κι έτσι αναγκάζονται μόνοι τους, με πολύ μεγάλο κόστος, να αναζητούν πηγές γνώσεις για να εκπαιδευτούν. Αυτό λέγεται πολιτισμός. Εκτός λοιπόν από το να ιδρύουμε νέες Ακαδημίες τεχνών θα ήταν πιο σωστό να φροντίζουμε και για την αναβάθμιση του "περιεχομένου" τους, δίνοντας δυνατότητες πρόσβασης σε όλους σε αυτό".(Γιώργος Χρηστάκης)

Πληροφορίες από: Πηγή

Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.