ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ...Είναι στιγμές που αναρωτιέμαι, κατά πόσον ‘’η πρόοδος’’, στην οποία όλοι μας συμβάλλαμε και επικροτήσαμε χρόνια τώρα, είναι καθ’ όλα η επιθυμητή σε αποτέλεσμα! Τρέχουμε με ταχύτητα φωτός , όμως προς ποια κατεύθυνση; Μήπως της απελευθέρωσης των πάντων προς πλήρη εξουδετέρωση;

Εντάξει είπαμε να τα μιλάμε, να τα λέμε όλα και να μην αποσιωπούμε καταστάσεις ή γεγονότα ή ιδέες. ΄Ομως κάπου νομίζω το παρακάναμε! Ειδικά σε δημόσιες συζητήσεις μέσω ΜΜΕ και σε ρεπορτάζ ειδήσεων!…Η επίμονη παραμονή σε θέματα που κατευθύνουν και επηρεάζουν κοινωνικές μάζες και συνειδήσεις, λειτουργεί ως διακορευτής της κοινωνίας! Η έμφαση που δίδεται σε θέματα που έπρεπε να περνάνε ανάλαφρα και όχι καθοριστικά και εκτεταμένα, τα καθιστά εύληπτα στη μάζα που τα θεωρεί στο τέλος συνυφασμένα και αναπόσπαστα με την καθημερινότητα, οδηγώντας τα αυτόματα σε κοινωνική αποδοχή.

Ωραία π.χ. δεν πρέπει στις μέρες μας να θεωρείται μίασμα η όποια επιλογή ζωής ορισμένων, μέχρι το σεβαστό της επιλογής τους και των ειδικών αιτίων της, καλώς, όμως ως εκεί! Το να την δοξάζουμε όμως με τον α΄ ή β΄ τρόπο παρουσιάσεων και ερεθιστικών σχολίων, ε … καταντά διαφήμιση αν μη τι άλλο! Το να επικροτούμε και να χειροκροτούμε το όποιο νεοφανές ως επίσημο κοινωνικό μοντέλο δημόσια και να το περνάμε σε όλη την επικράτεια, ως κάτι πολύ σωστό και αποδεκτό, και υποβαθμίζει την πολιτισμένη κοινωνική αναγκαιότητα να αποδέχεσαι τον πλησίον σου όπως είναι και φθείρει ότι έχει απομείνει στη συνείδηση του μεγάλου μέρους του Κοινωνικού συνόλου.

Ως άνθρωπος, μου είναι αδιάφορη, η όποια επιλογή του διπλανού για το πως θα ζήσει την προσωπική του ζωή, όταν δεν με αναγκάζει να την εφαρμόσω, και ως εκ τούτου θεωρώ ενοχλητικό να με απασχολούν δημόσια και τόσο εμφατικά, με την όποια επιλογή μιας κάποιας μερίδας ατόμων ή και ατόμου ειδικότερα!

Πόσα θέματα δεν ξεφεύγουν από τον όρο ‘’ενημέρωση’’ , ‘’πληροφόρηση’’ και εγκαθίστανται επί ώρες και μέρες προς συζήτηση; Οι λεπτομέρειες και η ακριβής περιγραφή π.χ. της όποιας απάτης ή κομπίνας . Η συνήθης ενασχόληση με ανθρώπους που επανειλημμένα έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη με θεματολογία του βίου τους, όχι και τόσο καλή , ενισχύει την αναγνωρισιμότητά τους κατ’ αρχήν και μετά την αποδοχή τους από το σύνολο, αποσβένοντας κυριολεκτικά και λανθασμένα ότιδήποτε κολάσιμο. Δεν υπονοώ κάτι συγκεκριμένο, πιστεύω πως οι σκεπτόμενοι που απόμειναν, θα αναλογισθούν μόνοι τους γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα που έχουν περάσει κατ’ αυτόν τον τρόπο στο τέλος, ως απολύτως αποδεκτά.

Οδηγούμεθα λοιπόν, με την όλη αυτή διαδικασία προβολής και απόσβεσης (δια της εξοικείωσης επί των αρνητικών), σε πλήρη ισοπέδωση; Για να μην πω έχουμε φτάσει. Το καταλάβαμε πια ότι έχουμε αποκλείσει κάθε μη από το λεξιλόγιο και τη ζωή μας; Δε θέλω να πω με αυτό ότι το ‘’μη’’ λειτουργώντας λάθος έκανε καλό. ΄Ομως αντί να βελτιώσουμε τη λειτουργία του, την καταργήσαμε και την καταργούμε καθημερινά.

Η βελτίωση συνίσταται στην προσωπική συνειδητή εφαρμογή ή μη του κάθε ‘’μη’’ και όχι στην πειθήνια, ακούσια υποταγή της όποιας απαγόρευσης, (όπως πιθανόν να ίσχυε παλιά). Αυτό θα ήταν πρόοδος και μάλιστα πρόοδος μυαλού για μια Κοινωνία καλύτερων ανθρώπων. Η κατάργησή τους όμως αποπνέει χαλάρωση συνείδησης, νάρκωση σκέψης και επιστροφή ‘’στην φύση’’ της επικοινωνίας των ενστίκτων μόνο και αλίμονο…

΄Ισως και να είναι πρόταση ή τακτική από συγκεκριμένα συμφέροντα, ίσως και να είναι παρεπόμενο της ιδιαιτερότητας των ‘’εμπλουτισμένων’’ τροφίμων που καταναλώνουμε! Και πολλά άλλα ίσως που ξέρουμε πως υπάρχουν και που όμως δεν απαλείφουν την πραγματικότητα του αποτελέσματος στη συνείδηση του Κοινωνικού συνόλου και είναι κάτι που θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει αρμόδιους φορείς για τη διατήρησή της!!Ν. ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΥ - ''ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ''
20/07/2005, Από εφημ. ''Η ΝΙΚΗ'' 

Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.