Κατασκευάζοντας ποδήλατα από μνήμης. Πώς μας ξεγελά η.... γνώση

Αν σου ζητούσαν να σχεδιάσεις ένα ποδήλατο τώρα, από μνήμης, χωρίς απατεωνιές, θα ήσουν σε θέση να θυμηθείς την ακριβή ανατομία του φαινομενικά απλού σχεδιασμού ενός δίτροχου; Ή θα ήταν λιγάκι θολό το πώς συνδέεται το πλαίσιο με τους τροχούς, ή σε πιο σημείο ακριβώςβρίσκεται η σέλα;
Ο καλλιτέχνης Gianluca Gimini είχε μία διαίσθηση για το τι περίπου θα συνέβαινε...

Κάτι δεν πάει καλά μ' αυτό το ποδήλατο, έτσι δεν είναι;
Τα τελευταία χρόνια ο Τζιανλούκα πήγαινε σε φίλους, ή σε τυχαίους αγνώστους, με ένα μολύβι και με ένα χαρτί και ζητούσε να σχεδιάσουν αυθόρμητα ένα ποδήλατο... από καρδιάς. Ο καλλιτέχνης έπαιρνε τα σχέδια και τα μετέτρεπε σε τρισδιάστατες εικόνες.
Το αποτέλεσμα ήταν μια συλλογή ποδηλάτων, από τα οποία έλειπαν σημαντικά κομμάτια, πράγμα που σημαίνει πως αν επιχειρούσες να οδηγήσεις ένα από αυτά, θα κατέρρεε.  Όμως παράλληλα ήταν τόσο, μα τόσο όμορφα!
«Διαπίστωσα πως όταν οι άνθρωποι ήρθαν αντιμέτωποι με αυτό το παράξενο αίτημα, οι περισσότεροι δυσκολεύτηκαν πολύ να θυμηθούν πώς είναι κατασκευασμένο ένα ποδήλατο, ελάχιστοι το σχεδίασαν σωστά, όμως οι περισσότεροι κατέληξαν να σχεδιάζουν κάτι το οποίο καμιά σχέση δεν είχε με το γνωστό και αγαπημένο μας ποδήλατο»
Συνολικά ο Τζιανλούκα σύλλεξε 376 σχέδια ποδηλάτων. Ο νεότερος συμμετέχων ήταν 3 ετών, ο γηραιότερος 88.  Επίσης διαπίστωσε πως 75% των ποδηλάτων κοίταζαν αριστερά, 25% δεξιά


Ο Τζίμινι παρατήρησε επίσης και άλλες συσχετίσεις μεταξύ των ποδηλάτων γυναικών και αντρών.  «Σχεδόν 90% των σχεδίων όπου η αλυσίδα συνδεόταν με τον μπροστινό τροχό (ή και με τους δύο) ήταν γυναικεία.
Αντιθέτως οι άντρες που έτειναν να συνδέουν σωστά την αλυσίδα, υπερέβαλαν στον σχεδιασμό του πλαισίου όταν συνειδητοποιούσαν πως δεν τον σχεδίαζαν σωστά»
Ενα άλλο πράγμα που παρατήρησε ο καλλιτέχνης, είναι πως οι συμμετέχοντες δυσκολεύονταν να περιγράψουν τη δουλειά τους με λίγα λόγια όταν έβαζαν την υπογραφή τους.
«Το πιο ακατανόητο σχέδιο συνοδευόταν από την πιο ακατανόητη γραφή και ανήκε σε γιατρό»
Έκανα κι εγώ -λάτρης του ποδηλάτου- ένα σχέδιο, που απέτυχε παταγωδώς.
Συνεπώς το όλο ήταν εκτός από μια διασκεδαστική περιπέτεια -τουλάχιστον έτσι το ένιωσα εγώ- και μια όμορφη σπουδή όσον αφορά τις ψευδαισθήσεις.
Κάπως έτσι μας ξεγελάει ο εγκέφαλος μας συνεχώς... στα θέματα γνώσης.
Η μνήμη είναι φουτουριστική τελικά
Ο Gianluca Gimini ψάχνει χορηγό που θα τον βοηθήσει να εκθέσει το συνολικό του έργο το οποίο ονόμασε Velocipedia.


Άνα Ζουμάνη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.