Μεγάλη φωτιά στον Καναδά-Εκκενώθηκε πόλη 88 χιλ. κατοίκων...


Σε «κατάσταση πολέμου» βρίσκεται ο Καναδάς, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό, εξαιτίας της της ανεξέλεγκτης φωτιάς που ξέσπασε και έχει κάψει ήδη περισσότερα από 1600 σπίτια.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν διεθνή μέσα, ο Καναδάς αυτή τη στιγμή ζει εφιαλτικές στιγμές καθώς η πυρκαγιά μαίνεται εκτός ελέγχου στην πόλη Αλμπέρτα.
Το μεγαλύτερο μέρος ενός προαστίου της πετρελαϊκής πόλης Φορτ Μακμάρεϊ, στα δυτικά της χώρας κάηκε ολοσχερώς, ενώ οι περίπου 88.000 κάτοικοί του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μετά από προτροπή της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.
Μεγάλες είναι οι καταστροφές και σε άλλες γειτονιές ενώ υπολογίζεται πως η φωτιά έχει κατακάψει μέχρι στιγμής 26.500 στρέμματα δασικής έκτασης. Οι τοπικές αρχές εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη την πόλη.
Σύμφωνα με τις αρχές δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από τη φωτιά, ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και σε εγκαταστάσεις διαμονής των εργαζομένων στην πετρελαϊκή βιομηχανία.
Ένα μεγάλο σύννεφο μαύρου καπνού είναι ορατό σε απόσταση 60 χλμ από την περιοχή της φωτιάς.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, όπως και οι ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν κατευθύνσεις.
Η φωτιά έχει εισέλθει στην περίμετρο της πόλης ενώ στην περιοχή έχει ήδη κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο σημείο βρίσκονται περίπου 250 πυροσβέστες μαζί με ελικόπτερα και αεροπλάνα.
Οι κάτοικοι αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα κατά την έξοδο τους από την πόλη. Η φωτιά μαίνεται δίπλα στον κεντρικό δρόμο με τις φλόγες να απειλούν τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι φλόγες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους δημιουργούσαν ανεμοστρόβιλους φωτιάς.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα, στην προσπάθεια τους να φύγουν από τις επικίνδυνες περιοχές
«Θέλω να τονίσω πως ο Καναδάς είναι μια χώρα στην οποία νοιαζόμαστε και φροντίζουμε για τους γείτονες μας και είμαστε δίπλα ο ένας στον άλλο σε τέτοιους δύσκολους καιρούς», είπε σε δηλώσεις του ο καναδός πρωθυπουργός.
Η βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας δήλωσε πως «οι σκέψεις και οι προσευχές μας βρίσκονται δίπλα στους πληγέντες. Αποστέλλω τις πιο θερμές μου ευχαριστίες σε όλους τους πυροσβέστες και το προσωπικό που αγωνίζεται για την κατάσβεση της πυρκαγιάς»
Πηγή :http://ht.ly/4nrzFf   
www.koutipandoras.gr
Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.