Δεν έμεινε ούτε (σάλιο) - Αρμαγεδών στη Μεσόγειο (Ν.3)
Ή σαλιαρα είναι ένα περιφρονημένο ψαράκι που συχνάζει στα ρηχά νερά όπου υπάρχουν πέτρες και βράχια. Από το όνομα, αν δεν ξέρετε το ψαράκι αυτό, μπορείτε να φανταστείτε τα χαρακτηριστικά του, αφού είναι γεμάτο από μια βλέννα και γλιστρά σαν χέλι. Δεν τρώγεται, ούτε οι πεινασμένοι ενδιαφέρονται να το βάλουν στο πιάτο τους.
Ακούω τακτικά αναλύσεις από υποτιθέμενους ειδικούς, οι οποίοι αιτιολογούν τον αφανισμό της θαλάσσιας πανίδας. Περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα δαιμονοποιουνται οι τράτες, αφού σέρνονται στο βυθό και καταστρέφουν τους τόπους ωοτοκίας τών ψαριών όπως είναι η πωσειδωνια (περιοχές με μεγάλα φύκια), οι τραγανες (μοιάζουν με κοράλλια) κ.λπ. Πριν από λίγα χρόνια απαγορεύτηκαν ( σωστά) οι πεζοτρατες. Οι τράτες είναι συρόμενα δίχτυα που καταλήγουν σε μία (δικτυωτη) σακούλα. Στη σακούλα αυτή καταλήγει ο, τι έμβιο ή άψυχο παρασύρει ο θαλάσσιος αυτός οδοστρωτήρας. Λέγεται πεζοτρατα διότι το καικι που τη ρίχνει πρέπει να δένει την άγκυρα στη στεριά. Ή απόσταση που φτανει ή πεζοτρατα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70 μετρα από την ακτή. Στην πραγματικότητα οι άγκυρες ρίχνονταν σε απόσταση πάνω από 70 μέτρα από την ακτή, οι τράτες έφταναν και σερνονταν μερικές εκατοντάδες μέτρα επάνω στην πωσειδωνια.
Τον Αύγουστο 2015 μερικά χρόνια δηλαδή από τότε που απαγορεύτηκε η πεζοτρατα, έψαξα αρκετά το βυθό στην Κρήτη εκεί που συχνάζω. Αν και είναι ο μήνας που πέφτουν χταποδακια, για να κυριολεκτησω, ή μόνη φράση που μπορεί να σκιαγραφήσει την κατάσταση είναι η εξής: Δεν έμεινε ούτε κολυμπηθροξυλο! Πρώτη φορά στη ζωή μου έκανα Αύγουστο τέτοια βόλτα, χωρίς να δω ουτε ένα χταποδακι, κι ας είναι "του γάλακτος". Είδα κάποιες φορές μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού πού και μία σαλιαρα.
ΤΙ ΈΓΙΝΑΝ ΟΙ ΣΑΛΙΑΡΕΣ ?
Κι αν ακόμη ψάρευαν με πεζοτρατες, είναι αδύνατον να πιάσουν σαλιαρες, αφού μόνο στα ρηχά βρίσκονται, ανακατεύονται στα πόδια των κολυμβητών που πατούν σε πετρώδη βυθό. Ούτε τα παιδιά με τα καλάμια ενδιαφέρονται γι αυτά τα ψαράκια. Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι, ναι μεν οι τράτες καταστρέφουν, αλλά οι αιτίες για την ερημοποίηση του βυθού της Μεσογείου είναι ΆΛΛΕΣ:
Είναι γνωστό ότι το οικοσύστημα κάθε περιοχής διαμορφώθηκε με διαδικασίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Σε κάθε οικοσύστημα (και στους ανθρώπους) ισχύει ο νόμος της ζούγκλας. Κάθε έμβιο ον σκοτώνει και αμύνεται. Με τον τρόπο αυτό διαμορφώθηκαν οι "τροφικές πυραμίδες", αφού τα κατώτερα (πιο αδύνατα) ζώα βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας, τα ανώτερα ζώα (τα πιο δυνατά) είναι τα λιγότερα σε αριθμό και βρίσκονται στην κορυφή.
ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΈΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΟΦΙΚΈΣ ΠΥΡΑΜΊΔΕΣ?
Ενδεικτικά, θα αναφερθω στη λίμνη Βικτωρια της Αφρικης. Έφεραν από τη Νότια Αμερική το γνωστό σας ψάρι "πέρκα" που πωλείται σε όλες τις λαϊκές και τα μανάβικα της Ελλάδας. Έφερε πλούτο στις παράκτιες χώρες, αλλά οι περκες έφαγαν τα άλλα ψάρια που ζούσαν στη λίμνη για εκατομμύρια χρόνια, τα ιθαγενή ψάρια αφανίστηκαν. Στη λίμνη εμειναν μόνο περκες.Πιθανον οι περκες αλληλοτρωγονται, ένα είναι σίγουρο. Ο αφανισμός της πανίδας είναι αναμενόμενος.
Στην Ελλάδα οι μουσαφίρηδες ήρθαν από την Ερυθρά θάλασσα απροσκλητοι. Το τραγικό είναι ότι ούτε τρώγονται, ούτε έχουν εχθρούς. Οι γερμανοί δεν έχουν τόσο τρομερα δοντια οπως τα λαγοψαρα, αλλά πολλαπλασιαζονται ανεξέλεγκτα, αφού δεν ειναι εμπορεύσιμο ειδος. Πιθανολογείται ότι μόνο οι καρχαρίες-τιγρεις τρώνε τα λαγοψαρα στους ωκεανούς που ζούσαν πριν μας κουβαληθουν στα (άγια) νερά μας. Για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια, σας παραπέμπω σε 2 άρθρα που έχω δημοσιεύσει με τις εικόνες ενός λαγοψαρου και ενός σαργου αντίστοιχα. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ψάρια που καταστρέφουν τη Μεσόγειο θάλασσα, είναι οι γερμανοί και τα λαγοψαρα. Την πεποίθησή μου αυτή ενισχύουν τα εξής δεδομένα:
1. Όσο οι γερμανοί πολλαπλασιαζονται ανεξέλεγκτα, ανάλογα λιγοστευουν τα υπόλοιπα ψάρια.
2. Γερμανούς έβλεπα μόνο στην Κρήτη πριν αρκετά χρόνια. Σήμερα υπάρχουν στα νησιά του Αιγαιου, στον Ευβοϊκό, συνεχώς επεκτείνονται. Σίγουρα κυκλοφορούν γερμανοί και στό Σαρωνικό. Το Νοεμβριο βρήκα αρκετά χταπόδια σε περιοχή του Σαρωνικου. ΔΕΝ είδα στην περιοχή αυτή ποτέ γερμανούς. Στον Ευβοϊκό, όταν ακόμη δεν είχαν εμφανιστεί γερμανοί, έβρισκα τα περισσότερα χταπόδια. Από τότε που εμφανίστηκαν γερμανοί (πρόσφατα) τα χταπόδια λιγοστεύουν με ρυθμό αντιστρόφως ανάλογο με την αύξηση των γερμανών. Και τα υπόλοιπα ψάρια λιγοστεύουν όπως περίπου τσ χταπόδια, αλλά επειδή κανένα χταπόδι δεν ξεφεύγει, όλα συλλαμβάνονται, δε διακινδυνεύω να κάνω εκτιμήσεις για όντα που δύσκολα συλλαμβάνω.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ:
Ο Ευνοϊκός κόλπος είναι γεμάτος σουπιές. Ή άνοιξη είναι η εποχή που τα δίχτυα γεμίζουν.Πρίν από λίγες μέρες αγόρασα από καικι φρεσκοτατες και φτηνές σουπιές. Ρώτησα τον ψαρά αν έχουν εμφανιστεί λαγοψαρα στην περιοχή. Μου είπε ότι άκουσε πως ένας ψαράς έπιασε ένα στην περιοχή. Τον προειδοποίησα ότι αν είναι αλήθεια, σε 3-4 χρόνια για να φάει σουπιές, πρέπει να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ. Το πρώτο λαγοψαρο πιάστηκε στα Δωδεκανησα νομίζω το 2003. Άκουσα ότι εμφανίστηκαν στον κορινθιακό κόλπο, στα επτάνησα. Σκεφτείτε ότι στην Κρήτη εμφανίστηκαν οι γερμανοί την κατοχή, στον Ευβοϊκό τους είδα πρώτη φορά πρόσφατα. Οι γερμανοί έναντι των λαγοψαρων είναι όπως το ποντικάκι με την τίγρη.
Υ. Γ. Σε άλλο άρθρο που εκτίθεται δημόσια αιτιολογησα, μπορείτε κι εσείς να διαπίστωσετε ότι το ζωοπλαγκτόν έχει μειωθεί δραματικά. Με τα "λεψεσιανα" τέρατα είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σε ελάχιστα χρόνια ή κολύμβηση στη θάλασσα θα καταστεί άκρως επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα.

Δημήτρης Γρυσμπολάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.