Μεσόγειος: Αρμαγέδων Νο 2

https://greenpeacegreece.org/projects/201208_OCEANS_quiz/images/sargos.jpg

Το ψάρι που βλέπετε λέγεται σαργός. Είναι από τα πιο νόστιμα και πιο ακριβά ψάρια της Μεσογείου. Όσοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα νερά της Κρήτης, περισσότερο...αισθάνονται, παρά τρώνε σαργους. Τα τελευταία χρόνια, μερικές δεκάδες μικροσκοπικά "σαργουλακια" μαζεύονται στα πόδια κάθε κολυμβητή, ο οποίος δεν κολυμπά, αλλά ακουμπά τα πόδια στο βυθό. Τα πιο τολμηρά από αυτά τα ψαράκια τσιμπολογουν τα.. πόδια! Για όσους έχουν μικροτραυματισμούς, μικροεκδορές, τα τσιμπήματα αυτά είναι ενοχλητικά, έχω δει ανθρώπους να βγαίνουν από τη θάλασσα με κατακόκκινα πόδια από τα τσιμπήματα.
Από μικρός ψαρευω, παρακολουθώ το βυθό, τη θαλασσια πανίδα, γνωρίζω τη θάλασσα σαν το σπίτι μου. Σας διαβεβαιωνω ότι τα τσιμπηματακια αυτά των ψαριών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, διότι σε συνδυασμό με τα φαινόμενα που θα περιγράψω συντίθεται ένα εφιαλτικό παζλ, από το οποίο προκύπτει ότι η πανίδα της Μεσογείου αφανίζεται με γεωμετρική πρόοδο.
ΔΕΔΟΜΕΝΑ :
Τα παλιότερα χρόνια κανένα ψάρι δεν τσιμπούσε ανθρώπινα πόδια. Το φαινόμενο που περιέγραψα συμβαίνει μόνο τα ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια. Είναι πασιφανές ότι τα ψαράκια αυτά τσιμπολογουν πόδια, γιατί ΔΕ βρίσκουν φαγητό. Οι σαργοί είναι ψάρια παμφάγα. Ψαρεύονται με ψωμί, αλλά και με δόλωμα από ψάρια, σουπιές κ.λπ. Τα φυτά της θάλασσας αφθονούν και πολλαπλασιαζονται επικίνδυνα, αφού τα ψάρια που τα έτρωγαν σχεδόν αφανίστηκαν. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα ψαράκια αυτά τσιμπολογουν.. πόδια, αφού ΤΟ ΖΩΟΠΛΑΓΚΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ από τα νερά της Μεσογείου. Τον αφανισμό αυτό θεωρώ τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή όλων των εποχών. Είμαι βέβαιος ότι όσοι έχετε κάποια ηλικία, εγώ είμαι 67, θα συμφωνήσετε μαζί μου.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ :
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ψάρευα με βάρκα που εκινείτο με κουπιά. Όπως τα νερά τινάζονταν τη νύχτα, αμέτρητα "αστρακια" σχηματίζονταν έναντι των οποίων, ο γαλαξίας που βλέπουμε τη νύχτα, φάνταζε σαν τρεμάμενο καντηλάκι.
Λέγαμε ότι η θάλασσα "φωσφοριζει", όμως το φωσφορισμα αυτό δεν ήτο τίποτε άλλο παρά το ζωοπλαγκτόν! Σας προτρέπω, όταν βρεθείτε σε μέρος σκοτεινό, χωρίς φώτα, να τινάξετε δυνατά τα νερά της θάλασσας. Θα διαπίστωσετε ότι ΔΕ φωσφοριζει πια !
ΑΛΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ :
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ψάρια, χταπόδια...αφθονούσαν στα ελληνικά πελάγη. Είχα εκπλαγεί από το πλήθος,την ποικιλία των ψαριών του Σαρωνικου, παρά την υπεραλίευση από τους αθηναίους. Περίπου το 1986 τα ψάρια μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 70% τουλάχιστον στα πελάγη που κολυμπούσα η ψάρευα με βάρκα. Πολλοί αποδίδουν τη μείωση των αλιευμάτων στην υπεραλίευση ιδιαίτερα από τις τράτες. Όμως τα προηγούμενα χρόνια που το λιμενικό δεν είχε περιπολικά σκάφη για να κάνει ελέγχους, η υπεραλίευση ήτο χειρότερη. Όποιος έβλεπε κοπάδια ψαριών, έριχνε δυναμίτες, ανεξάρτητα αν τα νεκρά ψάρια κατέληγαν στο βυθό, ελάχιστα επέπλεαν. Όλες οι νάρκες, οι χειροβομβίδες, κάθε λογής εκρηκτικό που άφησαν οι γερμανοί, εξερράγησαν στους βυθούς, όμως υπήρχε αφθονία ψαριών. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80 ήσαν τόσο πολλά τα ψάρια, ώστε αρκούσε μια βόλτα με τα φώτα της βάρκας ανοιχτά, για να εξασφαλίσει τα ψάρια της ημέρας ή της εβδομάδας, αν έπεφτε σε κοπάδι με σαρδέλες που πηδούσαν στη βάρκα! Αυτά τα φαινόμενα είναι σήμερα άγνωστα στα νέα παιδιά που σε μερικά χρόνια θα βλέπουν ζωντανά ψάρια μόνο στις ζωγραφιές.


Δημήτρης Γρυσμπολάκης

 
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.