Πέφτει η κυβέρνηση της Ισλανδίας λόγω Panama Papers

 Όπως μεταδίδει το BBC, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, ανακοίνωσε την διάλυση του Κοινοβουλίου τηςχώρας, λόγω των αποκαλύψεων που έγιναν μέσω των Panama Papers και την εμπλοκή του του με offshore και μαύρο χρήμα.

Ο Πρόεδρος της χώρας όμως, Olafur Ragnar Grimsson, καθυστερεί την απόφαση έως να πραγματοποιηθούν επαφές με τους αρχηγούς των υπόλοιπων πολιτικών κομμάτων.

"Είπα στον αρχηγό του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, Bjarni Benediktsson, πως αν οι βουλευτές του κόμματος πιστεύουν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν την κυβέρνηση, θα διαλύσω το κοινοβούλιο και θα προκηρύξω εκλογές", έγραψε συγκεκριμένα στη σελίδα του στο facebook ο Gunnlaugsson.
Η αριστερή αντιπολίτευση είχε ζητήσει την παραίτηση του Γκουνλάουγκσον αμέσως μετά τη διαρροή των εγγράφων που δείχνουν ότι το 2007 είχε ιδρύσει, από κοινού με τη σύζυγό του, εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία τους

Η σύζυγός του, η Άννα Σιγκούρλαουγκ Παλσντότιρ, είχε αποκαλύψει οικειοθελώς στα μέσα Μαρτίου την ύπαρξη της εταιρείας Wintris, η οποία διαχειρίζεται την περιουσία που κληρονόμησε από τον επιχειρηματία πατέρα της. Αρνείται κατηγορηματικά ωστόσο οποιαδήποτε εμπλοκή της σε υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποίησε το International Consortium of Investigation Journalists (ICIJ, Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων), μέχρι τα τέλη του 2009 ο 41χρονος Γκουνλάουγκσον διέθετε το 50% της εν λόγω εταιρείας. Όταν εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά, τον Απρίλιο του 2009, παρέλειψε να την δηλώσει στο "πόθεν έσχες" του.

Περίπου 24.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει μέχρι σήμερα το απόγευμα ένα διαδικτυακό αίτημα με το οποίο ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ διοργάνωσαν και πορεία στους δρόμους του Ρέυκιαβικ.

Απ΄την πλευρά της η αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει πρόταση μομφής, ενώ για αργότερα το βράδυ διοργανώνεται νέα διαδήλωση.alfavita
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.