Ο ρατσισμός, μια από τις βαθύτερες πληγές της ανθρωπότητας.

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του ρατσισμού έχει φτάσει στα ύψη. Οι διακρίσεις δεν περιορίζονται πλέον μόνο στο χρώμα και τη φυλή, αλλά παίρνουν και κοινωνική διάσταση, αφού περιλαμβάνουν μετανάστες, ανέργους, πολιτικές και θρησκευτικές μειονότητες και άλλες ομάδες πληθυσμού. Ο ρατσισμός, η ιδιότυπη αυτή μορφή φανατισμού, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει ο σημερινός άνθρωπος. Παραδείγματα ρατσισμού υπάρχουν πολλά, που δεν εμφανίζονται σε στενά τοπικά πλαίσια, αλλά χαρακτηρίζουν σχεδόν όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο: απέναντι στις γυναίκες, απέναντι στους νέγρους και σε ανθρώπους άλλων φυλών, απέναντι σε άτομα που μειονεκτούν πνευματικά ή σωματικά. Εκδηλώσεις ρατσισμού συναντούμε από την αρχαιότητα, με το διαχωρισμό των ανθρώπων σε ελεύθερους και δούλους. Ο ρατσισμός αργότερα κυριάρχησε ως ιδεολογία και χαρακτήρισε ολόκληρες εποχές στη ιστορία του ανθρώπου.Κύρια αίτια:

1.Ένα από τα σημαντικότερα αίτια, που καλλιεργεί και θρέφει το φαινόμενο του ρατσισμού, είναι το χαμηλό πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο πολλών ανθρώπων.
2. Οι προκαταλήψεις απέναντι σε ομάδες ανθρώπων ενισχύουν την ιδεολογία του ρατσισμού. Οι προκαταλήψεις αυτές εξαρτώνται από το πνευματικό επίπεδο των ατόμων.

3. Πολλές μορφές κοινωνικού ρατσισμού οφείλονται σε οικονομικά συμφέροντα. Γι’ αυτό το λόγο καλλιεργείται ένα κλίμα εχθρικό εναντίον ατόμων ή ομάδων, με σκοπό να επιτευχθεί ο παραγκωνισμός τους από την κοινωνική και οικονομική ζωή.

4. Στη σημερινή εποχή οι ανταγωνιστικές τάσεις χαρακτηρίζουν τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και πολύ συχνά οδηγούν στη ζήλια, στο μίσος, γεγονός που βοηθά στην υιοθέτηση ρατσιστικών αντιλήψεων.

5. Η δημιουργία συμπλεγμάτων κατωτερότητας ή ανωτερότητας αποτελεί μια άλλη σημαντική αιτία ρατσισμού. Ορισμένοι άνθρωποι, προσπαθώντας να καλύψουν δικές τους ατέλειες και ελαττώματα, υποβιβάζουν τους άλλους για να υπερυψωθούν οι ίδιοι.

6. Η έλλειψη σεβασμού μεταξύ των ανθρώπων και γενικά καλλιέργειας των ανθρωπιστικών αξιών, ενισχύει τον κοινωνικό ρατσισμό.Οι συνέπειες:

1. Παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες που υποστήριξαν όλα τα φωτισμένα πνεύματα της ιστορίας. Με αυτόν τον τρόπο προσβάλλει την ανθρώπινη προσωπικότητα.

2. Περιθωριοποιούνται άτομα και ομάδες, με αποτέλεσμα να χάνει η κοινωνία ένα σημαντικό και πολλές φορές ικανό δυναμικό, που θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην ευημερία.

3. Επικρατεί αναξιοκρατία, κοινωνικές ανισότητες, διχόνοια, φαινόμενα που δυναμιτίζουν την σωστή λειτουργία της κοινωνίας.

4. Ξεσπούν συγκρούσεις, εκδηλώνονται ταραχές, κυριαρχεί η βία και μερικές φορές γίνονται πολέμοι μεταξύ ορισμένων κρατών.

5. Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και φτωχών. Δημιουργεί άθλιες συνθήκες διαβίωσης, και οδηγεί στην ανεργία και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Έτσι πολλοί ωθούνται στην εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά.

6. Οι άνθρωποι χωρίζονται σε τάξεις ισχυρών και αδυνάτων, ανωτέρων και κατωτέρων.

7. Δημιουργεί «χωριστή συμβίωση» (Απαρτχάιντ) των κατοίκων ενός κράτους.Τρόποι αντιμετώπισης:

1. Οι γονείς στο στενό περιβάλλον της οικογένειας πρέπει να μαθαίνουν στα παιδιά τους ανθρωπιστικές αρχές. Έτσι, το άτομο από τη νεαρή ηλικία θα μαθαίνει να σέβεται το συνάνθρωπό του.

2. Η ανθρωπιστική παιδεία είναι δυνατό να συμβάλλει στη στενότερη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων, ανεξαρτήτου χρώματος, φύλου, καταγωγής ή θρησκείας. Η πνευματική καλλιέργεια μπορεί να μας απομακρύνει από το φανατισμό και τις προκαταλήψεις, βοηθώντας έτσι στο να επανατοποθετήσουμε σε σωστότερες και δικαιότερες βάσεις τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας.

3. Η ενεργοποίηση των πνευματικών ανθρώπων βοηθάει στον αγλωνα για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων.

4. Θα πρέπει να υπάρξει μια δικαιότερη κοινωνική πολιτική, που δε θα κάνει καμιά διάκριση μεταξύ των ανθρώπων, αλλά θα παρέχει σε όλους ίσες ευκαιρίες στον τομέα της απασχόλησης, της εφαρμογής των νόμων και γενικά σε κάθε εκδήλωση της ανθρώπινης δραστηριότητας.

5. Η ευαισθητοποίηση των κρατών σε παγκόσμια κλίμακα πάνω σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

6. Υλική και ηθική βοήθεια στους λαούς που καταπιέζονται από το ρατσισμό.Η άποψή μου:

  Ο ρατσισμός είναι ένα απο τα χειρότερα φαινόμενα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος και δυστυχώς με τον καιρό γίνεται ευρύτερο. Οι άνθρωποι πρέπει να ευεσθητοποιηθούν, να σκεφτούν και να καταλάβουν πόσα προβλήματα δημιουργούνται στον κόσμο, εξαιτίας του ρατσισμού. Αν θέλουμε να σταματήσει το φαινόμενο αυτό πρέπει όλοι μας να δραστηριοποιηθούμε και να συμβάλλουμε με την βοήθειά μας στην αντιμετώπισή του.

Εαν κάποιες ομάδες ατόμων κινητοποιηθούν κατά του ρατσισμου, σίγουρα θα υπάρχουν και ακόλουθοι που θα μεγαλώσουν το έργο αυτό. Οπότε ας μην περιμένουμε άλλο! Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί! Όλοι μαζί ενάντια στην αδικία. Πηγή : http://tassos-filologos.blogspot.gr/2012/11/blog-post_9414.html

έρευνα και επιμέλεια Κωνσταντίνος Απόλλων Ηλιόπουλος  

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.