Το μπαλέτο Ισαντόρα Ντάνκαν χορεύει Στέλιος Πετράκης (Γοργόνα)"Η παραδοσιακή μουσική έχει πανάρχαιες τελετουργικές καταβολές, σκοπός της είναι να συντονίσει την ψυχή και το πνεύμα, με κάτι υπερβατικό, μέσο ενός συνεχούς και επαναλαμβανόμενου μοτίβου

Η μουσική που χειρίζεται η Ισιδώρα για να εκφράσει την χορογραφία είναι ανούσια και αναποτελεσματική και δεν βγαίνει από το σύνολο κανένα ουσιαστικό νόημα παρά μόνο ένα υποτονικό αποτέλεσμα χωρίς συγκεκριμένο σκοπό .

Η τελετουργική διάσταση της χορογραφίας , χάνεται και σβήνει μέσα από την αυθεντική μουσική επένδυση του ήχου ενός κλασσικού πιάνου, του ήχου δηλαδή, πάνω στον οποίο έχει κτιστεί η χορογραφία , , ενώ όταν η κίνηση και ο ρυθμός του σώματος συνδεθεί με τα παραδοσιακά στοιχεία της Ελληνικής μουσικής, αυτομάτως αποκτά ουσία και από μέσα αναδύονται τα κρυμμένα τελετουργικά και συμβολικά στοιχεία που έχουν να σχέση με την αέναη κυκλική η ελικοειδή κίνηση της αναγέννησης των μορφών μέσα από τα αναπόφευκτα στάδια του θανάτου και της γένεσης.

Στην Μινωική παράδοση ο Κρηταγενής Δίας είχε τα χαρακτηριστικά του θνήσκοντος θεού που κάθε χρόνο πέθαινε και αναγεννιόταν ακολουθώντας τα πρότυπα της φύσης, γιαυτό υπήρχε και ο μόνος σε όλο τον Ελληνικό χώρο τάφος του Δία στο βουνό Γιούχτας.

Αυτή η τάση είχε σχέση με την φυσιολατρική διάσταση που πήγαζε από την πανάρχαια μητριαρχική λατρεία των Μινωιτών .

Η παραδοσιακή μουσική ακολουθεί ακριβώς αυτούς τους κύκλους μέσο της επανάληψης συγκεκριμένων ηχητικών μοτίβων που περιστρέφονται περί μια μέση θέση όπου εκεί βρίσκετε ο σκοπός, η ουσία, η πηγή που από μέσα της απορρέει αυτή καθαυτή η αρχική και πρωτογενής πληροφορία .

Ο τελετουργικός χορός ακολουθεί ακριβώς αυτή την λογική και μεταφέρει το μήνυμα της συνεχούς ανανέωσης και αναγέννησης των πάντων οριοθετώντας σε υλικά πλαίσια τις συχνότητες που απορρέουν από την μουσική .

Ο χορός μεταφράζει τις ηχητικές συχνότητες ενός μουσικού συνόλου και τις κάνει εικόνα μέσα από την έκφραση και την κινητική ροή του κορμιού, κάνοντας το σώμα ένα διάμεσο το οποίο μεταφέρει από τον ιδεατό κόσμο των συχνοτήτων την αρμονία την οποία εκδηλώνει στην ύλη ως κίνηση .

Η σύνδεση αυτών των δυο στοιχείων μπορεί να αποκτήσει μία υπερβατική ιερότητα , η Ισιδώρα Ντάνκαν προσέγγισε το τελετουργικό και το υπερβατικό στοιχείο μέσα από την μελέτη της πάνω στον χορό, στο παρόν βίντεο γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν οι αξίες που μπορούν να συνδέσουν την Ελληνική μουσική παράδοση με την σύγχρονη έκφραση του χορού .

Καλή προβολή ."Κείμενο: Γιάννης Ζωγραφάκης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.