Μ. Εβδομάδα και Ανάσταση...

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι η εβδομάδα πριν το Πάσχα (από την Κυριακή των Βαϊων το βράδυ μέχρι το Μ. Σάββατο) και ονομάζεται «Μεγάλη», όχι για τη χρονική της διάρκεια , αλλά γιατί τα γεγονότα όπου τελούνται και βιώνονται στους Ιερούς Ναούς είναι μεγίστης σημασίας για τον άνθρωπο!

Οι τέσσερις πρώτες ημέρες μας προετοιμάζουν πνευματικά για το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».

Τη Μεγάλη Δευτέρα,στην Εκκλησία, κυριαρχούν δύο γεγονότα:
α) Η ζωή του Ιωσήφ του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.
β) Το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22) και συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού που ήταν ΑΚΑΡΠΟΙ από καλά έργα.

Την Μεγάλη Τρίτη θυμόμαστε και ζούμε δύο παραβολές:
α) Των δέκα παρθένων (Ματθ. 25,1-13) που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.
β) Των Ταλάντων (Ματθ. 25,14-30), που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και πρέπει να καλλιεργούμε και να αυξήσουμε τα πνευματικά μας χαρίσματα.
  1. Tρίτη βράδυ αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα (Λουκ. 7,47), που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματά της, γιατί έδειξε μεγάλη αγάπη και πίστη στον Κύριο. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (δοξαστικό) της Υμνογράφου Μοναχής Κασσιανής.
    Τη Μεγάλη Τετάρτη η Ακολουθία του Ιερού Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, τον Μυστικό Δείπνο, την προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών την προδοσία του Ιούδα και αρχή των Παθών του Κυρίου.

Τη
ν Μεγάλη Πέμπτη τελείται η ακολουθία των Παθών και βιώνουμε τα πάθη του Χριστού στον Σταυρό.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, η κορύφωση του θείου δράματος! Γιορτάζουμε την ταφή του Κυρίου και την κάθοδο του στον Άδη! Το βράδυ ψάλλονται τα Εγκώμια και έχουμε την περιφορά του Επιταφίου.

Το Μεγάλο Σάββατο το πρωϊ, έχουμε την λεγόμενη «1η Ανάσταση», δηλαδή το προανάκρουσμα της Αναστάσεως που μεταδίδουν οι ύμνοι και της προσμονής της λυτρώσεως όλης της κτίσεως από την φθορά και τον θάνατο!
Το Μεγάλο Σάββατο στις 12.00 (δηλαδή ουσιαστικά την Κυριακή), έχουμε την ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου , την ήττα του θανάτου και της φθοράς και την αφή του Αγίου Φωτός στον κόσμο από το Πανάγιο Τάφο.

Κυριακή του Πάσχα γιορτάζουμε τη νίκη του θανάτου , τη νέα εποχή και την Αναστάσιμη ελπίδα! Στις 11.00 π.μ. ή το απόγευμα, τελείται ο «Εσπερινός της Αγάπης» και το Ευαγγέλιο διαβάζεται σε όλες τις γλώσσες!

Όλη τη Μ. Εβδομάδα, στον εσπερινό της κάθε ημέρας διαβάζεται ο όρθρος της επομένης!

Ο Χριστός θυσιάστηκε και αναστήθηκε όχι για προσωπική του εξύψωση και δόξα, αλλά για να γίνει το φάρμακο για τον άνθρωπο.
Πολλοί βιώνουν ένα Γολγοθά σ' αυτή τη ζωή, η πίστη δίνει δύναμη για να σηκώνει κανείς το σταυρό του και να ελπίζει σε μια Ανάσταση!
Η λύπη του θανάτου, η χαρά της Ανάστασης, η προσδοκία και η ελπίδα της σωτηρίας είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των πιστών καθ' όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η οποία πέρα από το θρησκευτικό νόημά της, σηματοδοτεί και την έναρξη μιας εποχής σκέψης και περισυλλογής για τον άνθρωπο.
Αγγίζοντας βαθιά υπαρξιακά θέματα όπως ο πόνος, η δυστυχία και ο θάνατος, μας δίδεται η ευκαιρία να ανακαλύψουμε τα όρια και τις αδυναμίες μας , επιχειρώντας μια ενδοσκόπηση στον εσώτερο εαυτό μας. Μια βουτιά σε βάθος! Ένα ξεκαθάρισμα συναισθημάτων και λαθών! Ειλικρινής ενδοσκόπηση, μετάνοια , λύτρωση και νέα πορεία με οδηγό την αγάπη!
Το μήνυμα της Ανάστασης είναι αυτό που χρειάζεται ο άνθρωπος για να φωλιάσει εντός του το πάθος, η πίστη και η ελπίδα πως μπορεί πράγματι να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σ' αυτή τη ζωή
===================
 


Share on Google Plus

0 comments:

Για τον σκοπό της ύπαρξής μας ενημερωθείτε στην ομάδα μας, «ΜΕΣΑ - Μαζί Ενάντια Στην Αδικία», στο facebook

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.