Το Σαχλαμαριστάν του Κώστα ΖουράρηΛίγο αργά αλλά πάντοτε επίκαιρα αναφέρθηκε το πρόβλημα του θανάτου της Ελληνικής γλώσσας στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής από τον Κ. Ζουράρη.
Δυστυχώς ο τίτλος του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. που έχει ο Ζουράρης δεν είναι η καλύτερη διαφήμιση για το θέμα. Όμως παρόλα αυτά, αξίζει η αναφορά του.
Σε αυτή την ομάδα μιλάμε για την προπαγάνδα και πως αυτή εκφυλίζει συνειδήσεις. 
Ίσως η μεγαλύτερη προπαγάνδα που έχει γίνει εναντίον της Ελλάδας αλλά και του Ελληνικού λαού, είναι η απομάκρυνση του από τις ρίζες και η γλώσσα είναι το πρώτο θεμελιώδες στοιχείο που ορίζει την ποιότητα ενός πολιτισμού.
Όταν μπορείς να εξηγήσεις με απλότητα αλλά και σαφήνεια κάτι, τότε το γνωρίζεις, πρόσβαση στην γνώση και στις ιδέες.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει γίνει ένας μεγάλος πόλεμος εναντίον της Ελληνικής γλώσσας.
Το πρόβλημα είναι περισσότερο εκτεταμένο από όσο το περιγράφει ο Κος Ζουράρης.
Λέξεις έχουν αλλάξει ορθογραφία, κάποιες άλλες έχουν χαθεί από το λεξιλόγιο, πλέον τα νέα παιδιά προωθούνται να διαβάσουν κείμενα του Παπαδιαμάντη σε "μετάφραση" παρακαλώ και το μετάφραση λέγεται από υποτίθεται μορφωμένους φιλόλογους, διότι μετάφραση δεν μπορεί να γίνει στην ίδια γλώσσα, απόδοση μπορεί να γίνει στα νέα Ελληνικά.
Όπως και να το πεις όμως το θέμα είναι ότι το υπουργείο προωθεί αυτές τις αποδώσεις των κειμένων και αντί να δώσει βάρος στο να μάθουν τα παιδιά να καταλαβαίνουν τα νοήματα της γλώσσας, δίνει βάρος στο να τα βοηθήσει να την ξεχάσουν όλο και περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την εκμάθηση ξένων γλωσσών πάντα εις βάρος της Ελληνικής Γλώσσας την οποία πιστεύω ότι σκοπίμως την αφήνουν να πτωχεύει μέρα με την ημέρα.
Σήμερα ο μέσος άνθρωπος γράφει πολύ παραπάνω από ότι παλαιότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όμως πόσα παιδιά μπορούν να συντάξουν κάτι παραπάνω από απλές ατάκες και πόσα παιδιά θα συναντήσει ένας άνθρωπος που δεν θα ρωτήσουν σε κάποια φάση, τι είναι αυτό; όχι τι σημαίνει αλλά τι είναι.
Κλείνω για να μην κουράζω άλλο με τα λόγια του Κώστα Ζουράρη από απόσπασμα της ομιλίας του στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής και ας σκεφτούμε πραγματικά τι μας συμφέρει. Να είμαστε άνθρωποι που στο τέλος θα αρθρώνουμε άναρθρες κραυγές ή σκεπτόμενοι πολίτες με λόγο και σκέψη, γιατί σκέψη χωρίς λόγο και χωρίς γραφή είναι σαν να μην έχεις νερό στην έρημο. Πνευματικός θάνατος.
«Πρέπει να καταλάβετε ότι έχουμε γλώσσα που απειλείται με 
εξαφάνιση. Για να βελτιωθεί η συνολική απόδοση αυτογνωσίας και ήθους πρέπει να ξαναδούμε τη διδασκαλία της μητρικής μας γλώσσας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης» 
Κ. Ζουράρης
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.