Ειδικό άσυλο παραχωρεί η Ιταλία
prosfyges35FB4C054237FB901931 «Ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για πρόσφυγες δημιουργεί η ιταλική κυβέρνηση σε συνεργασία με εκκλησιαστικούς φορείς. Με αεροπλάνο και ειδική βίζα θα μεταφέρονται άνθρωποι από εμπόλεμες ζώνες στην Ιταλία.
Περίπου 100 άνθρωποι που χρειάζονταν άμεση βοήθεια έφτασαν από τη Συρία και τη Β. Αφρική μέσω των λεγόμενων ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ιταλία.
Μεταξύ αυτών και η επτάχρονη Φαλάκ Αλ Χουράνι με την οικογένειά της που προσγειώθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες στο αεροδρόμιο της Ρώμης. Εκεί τους υποδέχθηκε η Ντανιέλα Πομπέι από την καθολική ενορία Σαντ Ετζίντιο.
«Είμαστε πολύ ευτυχείς που αυτή η οικογένεια με την άρρωστη κόρη έφτασε κανονικά στην Ιταλία με βίζα. Είναι οι πρώτοι από τους περίπου 1000 ανθρώπους που θα έρθουν χωρίς να χρειαστεί να διασχίσουν τη θάλασσα του θανάτου στην οποία έχει μετατραπεί η Μεσόγειός μας».

Η μικρή Φαλάκ πάσχει από ένα σπάνιο είδος όγκου στα μάτια. Έχει χάσει το φως της στο ένα μάτι και για να μη συμβεί το ίδιο και στο άλλο χρειάζεται να κάνει άμεσα επέμβαση. Γι” αυτό και ήταν από τους πρώτους που πέρασαν από τον ανθρωπιστικό διάδρομο που άνοιξε η Ιταλία.
«Ανάμεσα στους εθελοντές που εργάζονται για εμάς στον Λίβανο βρίσκεται και ένας γιατρός ο οποίος μας βοηθάει να βρούμε ποιοι άνθρωποι πάσχουν από ιδιαίτερες ασθένειες», λέει ο ιερέας Λούκα Μαρία Νέγκρο, πρόεδρος του συνδέσμου των ευαγγελικών εκκλησιών. Η λεγόμενη «αερογέφυρα» προβλέφθηκε για να βοηθάει σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως ασυνόδευτων παιδιών, ανθρώπων τρίτης ηλικίας και βαριά ασθενών».
Συνεργασία κράτους-εκκλησίας
Το εγχείρημα υλοποιείται με τη στήριξη της ιταλικής κυβέρνησης. Οι πρόσφυγες λαμβάνουν μια βίζα που ισχύει αποκλειστικά για την Ιταλία. Τα έξοδα για την μεταφορά και τη στέγαση αναλαμβάνουν οι εκκλησίες, οι οποίες συχνά φιλοξενούν τους πρόσφυγες σε χώρους των ενοριών.
Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας Πάουλο Τζεντιλόνι θεωρεί ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπορεί να αποτελέσουν ένα σημαντικό κομμάτι στην επίλυση της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης.
«Εάν ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο πολλά κράτη της διεθνούς κοινότητας θα μπορέσουν συμπεριληφθούν χιλιάδες άνθρωποι. Αυτό θα ήταν σημαντική βοήθεια ούτως ώστε να χτυπηθούν οι διακινητές και να ανακουφιστούν οι πρόσφυγες».
Πάντως, η πρώτη επιτυχημένη ιστορία έχει ήδη καταγραφεί: Η μικρή Φαλάκ εγχειρήστηκε λίγο μετά την άφιξη της στην Ιταλία και βρίσκεται ήδη στο στάδιο της ανάρρωσης.


πηγή: DW.com

Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.