«Πρέπει να υπερασπιστώ την Ελλάδα» λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας
xans-peter-ntoskotsil

Οι ελληνο-αυστριακές «σχέσεις στο επίπεδο των υπουργών Άμυνας είναι εξαιρετικές», και τα θέματα τα οποία συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο, οι απόψεις που αντάλλαξε μαζί του και για τις οποίες συμφωνούν σε πάρα πολλά, «θα μεταφερθούν φυσικά και σε άλλα επίπεδα», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Αντώνη Πολυχρονάκη, με αφορμή την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα μετά την ακύρωση της επίσκεψης της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ επειδή δεν προσκάλεσε την Ελλάδα στη διάσκεψη της Βιέννης με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αν πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση,να συνομιλούμεμεταξύ μας, και είμαι βέβαιος ότι και οι δύο εκπρόσωποι των κρατών, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αυστριακός καγκελάριος σίγουρα θα συναντηθούν. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι είναι και οι δύο διατεθειμένοι να συνομιλήσουν και να συναντηθούν», είπε ο Χ.Π. Ντόσκοτσιλ.
Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός αποστασιοποιείται σαφώς από την χριστιανοδημοκράτη υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και στο θέμα της φύλαξης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων: «Πρέπει εδώ να υπερασπιστώ την Ελλάδα. Η Ουγγαρία έχει χερσαία σύνορα, κατασκεύασαν ένα φράχτη και καθημερινά περνάνε 200 έως 300 άνθρωποι… Τα ελληνικά σύνορα είναι θαλάσσια, και είναι ακόμα δυσκολότερο να τα προστατεύσει κανείς. Για το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει την Ελλάδα».
Κατά την επίσκεψή του στον προσφυγικό καταυλισμό του Σχιστού, ο Χ-Π Ντόσκοτσιλ διαπίστωσε ότι οι πρόσφυγες είναι ικανοποιημένοικαι υπογράμμισε«ότι για το θέμα αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσει κανείς την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο επιτελείται και για την Ευρώπη» υπογράμμισε.
Για το αν θα παραμείνουν οι Σύροι πρόσφυγες στην Ελάδα, ο Αυστριακός υπουργός είπε: «Νομίζω πως είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε την κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να θέσουμε το ερώτημα ποιος θα πάρει άσυλο ή ποιος δεν θα πάρει… και τότε πρέπει να θέσουμε το ζήτημα της κατανομής. Δεν θα έχουμε μια τέτοια κατάσταση ώστε όλοι όσοι έρχονται από αυτό τον διάδρομο (της Ελλάδας),όλοιαυτοί οι άνθρωποι που παίρνουν δηλαδή στην Ευρώπη άσυλο, να μπορούν να παραμείνουν στην Ελλάδα».
Ο κ. Ντόσκοτσιλ υπεραμύνεται στη συνέντευξή του των μονομερών πρωτοβουλιών της Αυστρίας και αρνείται ότι η χώρα του επιδιώκει ηγετικό ρόλο στην Κεντρική Ευρώπη: «Έχουμε 90.000 αιτήσεις ασύλου… Ανυπολογίσει κανείς αναλογικά με τον πληθυσμό, τότε θα έπρεπε η Γερμανία πέρυσι να είχε υποδεχθεί 900.000 πρόσφυγες, αλλά δεν το έκανε. Έχουμε συμφωνήσει στα επόμενα τέσσερα χρόνια να υποδεχθούμε 37.000 ετησίως, ήτοι συνολικά περίπου 135.000 πρόσφυγες», δηλαδή «το 2,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Και αν μου δείξετε ένα άλλο κράτος στην Ευρώπη το οποίο να έχει υποδεχθεί τόσο πολλούς αναλογικά με τον πληθυσμό της, τότε δέχομαι ότι έχουμε αναλάβει ένα ηγετικό ρόλο σε αυτά τα θέματα. Όχι μεγάλης δύναμης… Αν κάθε ευρωπαϊκή χώρα υποδεχθεί 2,5% του συνολικού πληθυσμού της, όπως η Αυστρία, τότε δεν θα έχουμε κανένα προσφυγικό πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.