Επανέρχεται η άδεια ερασιτεχνικής αλιείας με προσαύξηση από ότι παλαιότερα 50%Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, επανέρχεται η ερασιτεχνική άδεια αλιείας για τα σκάφη η οποία είχε καταργηθεί πριν δύο περίπου χρόνια.
Το παράλογο στον νόμο, το απόλυτα παράλογο είναι ότι ο νόμος προβλέπει ότι μπορούν να έχουν άδεια ερασιτεχνικής αλιείας φουσκωτά σκάφη, έως 6 μέτρα και πολυεστερικά, ξύλινα ή άλλου τύπου σκάφη μέχρι και 7,5 μέτρα και με ιπποδύναμη έως 120 ίππους!
Δηλαδή φουσκωτά σκάφη μεγαλύτερα των 6 μέτρων και άλλου τύπου σκάφη μεγαλύτερα των 7,5 μέτρων και ιπποδύναμη μεγαλύτερη των 120 ίππων, δεν μπορούν να έχουν αλιευτική άδεια.
Το νομοσχέδιο δίνει την δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό να καθορίζει τις περιόδους αλιείας αλλά και τα είδη των αλιευμάτων που επιτρέπονται ή απαγορεύονται.
Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια.
Σημαίνει ότι ένας κάτοχος σκάφους το οποίο είναι μεγαλύτερο ή έχει μεγαλύτερες μηχανές  από αυτά που ο νόμος ορίζει, δεν δύναται να ψαρέψει όπως μπορούσε μέχρι τώρα που σημαίνει ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα, που σημαίνει ότι πολλοί, ειδικά τον πρώτο καιρό δεν θα ξέρουν ότι είναι παράνομοι, που σημαίνει ακόμα ένα πλήγμα για την Ελληνική ναυτιλία.
Συμπληρωματικά αναφέρω για αυτούς που δεν γνωρίζουν ότι η ερασιτεχνική άδεια αλιείας δεν έχει καμία σχέση με την φορολογία.
Ερασιτεχνική άδεια αλιείας μπορούσαν να έχουν επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά σκάφη όλων των κατηγοριών και αυτό δεν επέφερε ουδεμία μείωση στον φόρο ή στο τεκμήριο του σκάφους εάν αυτό υπήρχε.
Το σχέδιο νόμου είναι επαίσχυντο και δείχνει για ακόμα μια φορά την  ιδιαίτερα κακή στάση της κυβέρνησης απέναντι στους Έλληνες πολίτες.
Δεν ξέρω ακριβώς τον λόγο, αλλά οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, δηλαδή μιας χώρας πλημμυρισμένης από θάλασσα προσπαθούν να κρατήσουν τους Έλληνες μακριά από το υγρό στοιχείο στερώντας τους την επαφή αλλά και την γνώση του.
Με το νέο νομοσχέδιο πλήττονται και οι επαγγελματίες των σκαφών αναψυχής οι οποίοι πλέον δεν θα μπορούν να προσφέρουν αυτού του είδους την διασκέδαση στους πελάτες τους,
Εκτός των άλλων ένας ακόμα σκοπός που μπορεί να εξυπηρετεί αυτό το εντελώς παράλογο νομοσχέδιο είναι και το ότι με αυτόν τον τρόπο οι επαγγελματικές τράτες ιδιαίτερα ξένων συμφερόντων που υποτίθεται αλιεύουν στα διεθνή ύδατα, δεν θα επιτηρούνται από τους Έλληνες εφόσον τα σκάφη στα οποία πλέον θα επιτρέπεται το ερασιτεχνικό ψάρεμα, λόγο μεγέθους δεν θα μπορούν να ανοίγονται τόσο στο πέλαγος.
(Αυτό το τελευταίο είναι δική μου εκτίμηση και απλώς την καταθέτω)
Για την καινούρια άδεια ερασιτεχνικής αλιείας ο ενδιαφερόμενος θα πληρώνει 50€ για τους πρώτους 25 ίππους και 1 € για κάθε επιπλέον, δηλαδή αν το σκάφος του έχει ιπποδύναμη 120 ίππους, δηλαδή το μέγιστο επιτρεπτό όριο, τότε καλείται να πληρώσει για έναν χρόνο το ποσό των 145€ ετησίως.
Πριν την κατάργηση των αδειών ερασιτεχνικής αλιείας, με το παλιό νομικό καθεστώς ο ιδιοκτήτης του σκάφους πλήρωνε 29,34€ για τους πρώτους δέκα ίππους και για κάθε επιπλέον ίππο 1,47€ την διετία.
Για σκάφος δηλαδή 120 ίππων πλήρωνε το ποσό των 190,51€ για δύο έτη.
Δηλαδή η αύξηση με τον νέο νόμο ανέρχεται στο 50% περίπου.
Σύμφωνα με τον παλαιό νόμο εκτός από το σκάφος και ο κάθε επιβάτης του σκάφους το οποίο εκτελούσε ερασιτεχνικό ψάρεμα, θα έπρεπε να έχει στην κατοχή του, ατομική άδεια ερασιτεχνικής αλιείας.Με τον νέο νόμο δεν  ξέρω τι θα γίνει, εύχομαι μόνο αν υπάρξουν ατομικές άδειες αλιείας να μην υπάρχουν απαγορευτικά στους κατόχους τους λόγο ύψους ή κιλών όπως συμβαίνει με τα σκάφη.
Αυτό το κράτος όταν θέλει να κάνει ζημιά, την κάνει πάντα αποτελεσματικά.

Για την κατάργηση του νόμου μπορείτε να ψηφίσετε εδώ

Της πληροφορίες για το άρθρο τις αντλήσαμε από εδώ   
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.