20 Απριλίου 1946 - Στέλιος Κυριακίδης, ένας ήρωας με αθλητικά παπούτσια


   Ήταν η 20η Απριλίου του 1946, εβδομήντα χρόνια πριν, όταν ο Στέλιος Κυριακίδης θριάμβευε στον πιο ξακουστό εκείνη την εποχή αγώνα Μαραθωνίου στον κόσμο, αυτόν της Βοστώνης. Ο άθλος του απέκτησε μεγαλύτερες διαστάσεις, γιατί με την επιτυχία του κατάφερε να συγκεντρώσει πολλά χρήματα αλλά και σημαντικά εφόδια για τον Ελλάδα, που μόλις είχε βγει από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο, με ανοιχτές τις πληγές...
   Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε στις 12 το μεσημέρι της 20ής Απριλίου του 1946. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ο Κυριακίδης που είχε το νούμερο 77, κρατούσε στο χέρι του διπλωμένο ένα χαρτάκι που του έδωσε κάποιος πριν τον αγώνα, με την υπόσχεση να το διαβάσει αφού θα ξεκινούσε. Το χαρτάκι έγραφε από τη μια πλευρά «Ή ταν ή επί τας» κι από την άλλη «Νενικήκαμεν»!
   Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε ο Κυριακίδης μετά τον θρίαμβο του ήταν: «Τι θα ήθελες να κάνουμε για σένα;». Ο Κυριακίδης, απαντώντας λακωνικά, είπε: «Για μένα τίποτα. Μόνο για την Ελλάδα», ενώ δεν παρέλειπε να λέει σε όσους πήγαιναν να τον συγχαρούν: «Σας παρακαλώ, μην ξεχάσετε τη χώρα μου». Ο μεγάλος του αντίπαλος, Τζόνι Κέλι σε μια επίδειξη ευγενούς άμιλλας, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα, είπε: «Πώς θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ έναν τέτοιον αθλητή; Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για μια ολόκληρη πατρίδα».

   Για τον Κυριακίδη, η νίκη στον Μαραθώνιο δεν ήταν ατομικό επίτευγμα αλλά μέρος της προσπάθειας του να βοηθήσει με κάθε τρόπο την Ελλάδα. Διαβάστε την εκπληκτική ιστορία της ζωής ενός Έλληνα που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για όλους!
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.