1917: Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης - (Άνα Ζουμάνη)

Καθόμασταν στο καφέ Κρυστάλ, όταν στις 3 το πρωί μας ήρθε η είδηση πως η φωτιά έφτασε στο Δημαρχείο και πως το κτίριο το τρώνε οι φλόγες. Παρατήσαμε τα υπέροχα ποτά μας και πήραμε την άμαξα να πάμε να δούμε το θέαμα. 

Στην στέγη του διόροφου κτιρίου έλαμπαν οι λευκές δάδες μαγνησίου της Πυροσβεστικής και στο έδαφος έπεφταν κοκκινοκίτρινοι σπινθήρες.
Κάτω, στην σκοτεινιά του δρόμου, έλαμπαν τα φανάρια των οχημάτων της Πυροσβεστικής σαν φωτεινά μάτια πιστών σκύλων φυλάκων. Ανήσυχα και εγκάρδια. 
Το πάρκο ήταν μόνο του και μαύρο. 
Σ' ένα παγκάκι καθόταν δύο, χέρι-χέρι. Παρακολουθούσαν τις φλόγες και άκουγαν τις σειρήνες της Πυροσβεστικής. «Νερό, νερό, νερό!».. και νερό δεν είχε.. και ήταν και έμειναν βυθισμένοι στην δική τους, αναπόφευκτη μοίρα. Χέρι-χέρι.
Το Δημαρχείο έκαιγε και από κάτω ο κόσμος φώναζε στους «τυχόντες κατοίκους» του πάνω ορόφου να κατέβουν αμέσως. 
Το πάρκο ήταν μόνο και σκοτεινό... Η πυρκαγιά:

32 ώρες

9.500 καμμένα κτίρια

1.000.000 m²

70.000 άστεγοι

Ζημιά, 8.000.000 χρυσές λίρεςΌπως προέκυψε από την έρευνα, η φωτιά ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι από ένα φτωχικό σπίτι προσφύγων στη διεύθυνση Ολυμπιάδος 3, στη συνοικία Μεβλανέ μεταξύ του κέντρου και της Άνω Πόλης. Προκλήθηκε από σπίθα της φωτιάς μιας κουζίνας, που έπεσε σε παρακείμενη αποθήκη με άχυρο. Η έλλειψη νερού και η αδιαφορία των γειτόνων δεν έκανε δυνατή την κατάσβεση της αρχικής πυρκαγιάς και σε σύντομο διάστημα, λόγω του ισχυρού ανέμου, η πυρκαγιά μεταδόθηκε στα γειτονικά σπίτια και άρχισε να εξαπλώνεται σε όλη τη Θεσσαλονίκη.Κάηκαν το Ταχυδρομείο, το Τηλεγραφείο, το Δημαρχείο, οι εταιρείες Ύδρευσης και Φωταερίου, η Οθωμανική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα οι αποθήκες της Τράπεζας Αθηνών, το ξενοδοχείο με το ΚΑΦΕ ΚΡΥΣΤΑΛ ο ναός του Αγίου Δημητρίου και άλλοι δύο ορθόδοξοι ναοί, το Σαατλή Τζαμί και άλλα έντεκα τεμένη, η Αρχιραββινεία με όλο το αρχείο της και 16 από τις 33 συναγωγές. Καταστράφηκαν επίσης τα τυπογραφεία των περισσότερων εφημερίδων (η Θεσσαλονίκη είχε τον μεγαλύτερο αριθμό εκδιδόμενων εφημερίδων στην Ελλάδα), πολλές από τις οποίες δεν κατάφεραν να επανεκδοθούν. Επίσης καταστράφηκαν 4.096 από τα 7.695 καταστήματα αφήνοντας ανέργους το 70% των εργαζομένων

Ω! Θαύμα μόνο να το πεις μπορείς
Σ΄όλη την Σαλονίκη δεν κάηκε κανείς!Άνα Ζουμάνη
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.