Η ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ ΝΗΣΟΣ [ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ, ΧΑΘΗΚΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΒΡΕΘΗΚΕ ΠΑΛΙ]

                                                          

Χαμένο στα βάθη του χρόνου και στις αιώνιες ομίχλες των νότιων πολικών περιοχών ,  υπάρχει ένα νησί σχεδόν φασματικό το οποίο τυλίγεται στο πέπλο του μυστηρίου εδώ και αιώνες   , ανεμοδαρμένο και τραγικά μόνο χωρίς ίχνος ζωής πολεμάει μέσα στους αιώνες με την μανιασμένη θάλασσα του παγωμένου νότου .
 Εάν άραγε ρωτούσαμε τι σχέση μπορεί  να έχει ο Κάπτεν Τζέημς Κούκ , τα νησιά φαντάσματα αλλά και η ταινία Alien vs Predator  , η απάντηση που θα ένωνε αυτόν τον γρίφο είναι αυτό το νησί .
Όσο και αν φαίνετε περίεργο , ειδικά σε αυτούς που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα μυστήρια και τις εξερευνήσεις , υπάρχουν μέρη στον κόσμο τα οποία κάποτε βρέθηκαν , μπήκαν σε χάρτες , τους δόθηκε στίγμα και μετά χάθηκαν εκ νέου και σβήστηκαν από τους χάρτες   .
Το παρόν άρθρο αναφέρετε σε ένα τέτοιο νησί το οποίο για τους δύσπιστους είναι πέρα για πέρα αληθινό , σε αυτό αναφέρθηκαν μεγάλοι εξερευνητές των πόντων όπως ο Κούκ και απασχόλησε για πολλά χρόνια η αναζήτηση της ύπαρξής του , αρκετούς διανοούμενους όπως και τις τότε μεγάλες δυνάμεις που ήθελαν να επεκτείνουν τις αυτοκρατορίες τους .

Η νήσος Μπουβέ


Το 1739 περίπου 1700 ν.μ. ΝΔ από το ακρωτήριο της καλής ελπίδας ο Γάλλος εξερευνητής  Μπουβέ αντίκρισε για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου πολιτισμού , ένα άγριο και αφιλόξενο τόπο , ένα μικρό νησί χαμένο στο σκότος των νότιων πλατών , χωρίς ίχνος ζωής αλλά και χωρίς ασφαλή τρόπο για να προσεγγίσει ένα πλοίο λόγω του ότι δεν υπήρχαν ασφαλή αγκυροβόλια και τα μανιασμένα κύματα απειλούσαν το πλοίο με συντριβή πάνω στα απότομα βράχια .
Σύμφωνα με την περιγραφή του Μπουβέ , το νησί είχε διάμετρο περίπου 8 χλμ  και ήταν σκεπασμένο με πάγο , παρά το ότι δεν το περιέπλευσε έδωσε αρκετά κατατοπιστικές πληροφορίες για αυτό δίνοντας έτσι το έναυσμα και την έμπνευση σε άλλους εξερευνητές να προσπαθήσουν και εκείνοι με την σειρά τους να το βρουν .
Αρκετά χρόνια αργότερα , το 1772 ο πλοίαρχος Τζέημς Κούκ έχοντας  ως κύριο στόχο της αποστολής του να βρει την μεγάλη και μυθική νότια ήπειρο [Ανταρκτική ] [ άλλο ένα πολύ μεγάλο θέμα που θα μας απασχολήσει σε επόμενο άρθρο ] , πέρασε από την περιοχή ΝΔ του ακρωτηρίου της καλής ελπίδας , προσπαθώντας να εντοπίσει και αυτός με την σειρά του το νησί αυτό  ,σύμφωνα με το στίγμα που είχε δώσει ο πλοίαρχος Μπουβέ , όμως ο εντοπισμός του ήταν αδύνατος .
Η δεύτερη απόπειρα του πλοίαρχου Κούκ για αυτό τον σκοπό έγινε το 1775 ,  όμως πάλι τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά , το νησί δεν μπορούσε να βρεθεί όμως αντ ' αυτού ο Κούκ συνεχίζοντας την πορεία του ανακάλυψε την Νότια Γεωργία  .
Ένα χρόνο πριν το δεύτερο ταξίδι του Κούκ , δηλαδή το σωτήριο έτος 1774 , το νησί είχε προσπαθήσει να το βρει ο πλοίαρχος Φερνώ με το πλοίο HMS ADVENTURE  όμως ούτε και αυτός κατάφερε να το βρει  .
Ο Κούκ στο ημερολόγιο του γράφει ότι πιθανός ο πλοίαρχος Μπουβέ  είχε κάνει κάποιο λάθος και πέρασε για νησί μία ακτή πιθανός ενός άλλου τόπου , ένα λάθος το οποίο ήταν σύνηθες στους εξερευνητές εκείνης της εποχής , διότι οι ελλείψεις μέσων και οργάνων στα ταξίδια , τους έφερναν συχνά κοντά σε τέτοια σφάλματα , επίσης αναφέρει ότι πιθανό είναι το στίγμα του νησιού που αναφέρει ο Μπουβέ  ,να ήταν εσφαλμένο όπως και το στίγμα που μπορούσαν να πάρουν οι ίδιοι με τα όργανά τους θα μπορούσε να έχει κάποιο σφάλμα ,οπότε ένα μικρό νησί όπως αυτό του Μπουβέ με μία μικρή απόκλιση στο στίγμα  θα μπορούσε να μην βρεθεί ποτέ .
Την εποχή εκείνη  τα όργανα προσδιορισμού του στίγματος ενός πλοίου ,  ήταν αρκετά ακριβή , όμως πάντοτε υπήρχε ένα μικρό σφάλμα , το οποίο πολλές φορές , οδηγούσε σε παρανοήσεις και σε λάθη , ειδικά σε μία εποχή όπου δεν υπήρχαν δορυφόροι , GPS , ούτε αεροφωτογραφίες και η οποιαδήποτε επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν αδύνατη  .

Η επανεμφάνιση


Το νησί παρέμεινε χαμένο και άγνωστο εάν επρόκειτο για αληθινό η για φανταστικό μέρος για αρκετά ακόμα χρόνια , ώσπου το 1808 το φαλαινοθηρικό Snow Swan εντόπισε ξανά το νησί .
                                                                       
Τα φαλαινοθηρικά ήταν από τα ποιο γερά και σίγουρα σκαριά και ξανοιγόταν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου προς αναζήτηση της λείας τους , ακολουθώντας τις ρότες των φαλαινών , έτσι πήγαιναν εκτός προγράμματος και προκαθορισμένου στόχου και ήταν φυσικό σε αυτή τους την αναζήτηση να τυχαίνουν να βρίσκονται σε μέρη που άλλα πλοία με προκαθορισμένο στόχο δεν μπορούσαν να βρεθούν .
Το 1822 το πλοίο Wasp , σύμφωνα με τον Αμερικανό πλοίαρχό του Μπέντζαμιν Μόρρελ κατάφερε να προσεγγίσει το νησί και να σκοτώσει μάλιστα πάνω σε αυτό αρκετές φώκιες   .
Τρία χρόνια αργότερα το νησί του Μπουβέ το προσέγγισαν άλλα δύο φαλαινοθηρικά και από εκεί που το νησί εθεωρείτο μάλλον φανταστικό , έγινε και πάλι υπαρκτό , όμως το μυστηριώδες νησί επεφύλασσε και άλλες εκπλήξεις για το μέλλον  .
Το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα , ένας άλλος πλοίαρχος ανέφερε ΒΑ της Νήσου Μπουβέ την ύπαρξη και τριών άλλων βραχονησίδων , καθώς και την ύπαρξη του νησιού Τόμσον , όλες αυτές οι αναφορές σχετικά με την νήσο Μπουβέ αλλά και με τα διπλανά της νησιά ,κίνησαν το ενδιαφέρον του Βρετανικού ναυαρχείου το οποίο ύστερα από τις αποστολές του Κούκ και του Φερνώ είχε διαγράψει την ύπαρξη του νησιού .
Το 1843 λοιπόν ανάθεσε στον διάσημο πλοίαρχο Τζέιμς Ρόςς να διαλευκάνει την υπόθεση  ,όμως ο πλοίαρχος Ρόςς δεν κατάφερε να βρει τίποτα , ακολούθησε και μια δεύτερη αποστολή για τον ίδιο λόγο το 1845 η οποία και αυτή δεν απέφερε καρπούς οπότε το Βρετανικό Ναυαρχείο έσβησε από τους χάρτες του τα νησιά αυτά .
Πάλι η νήσος Μπουβέ πέρασε στην σφαίρα της φαντασίας και έγινε ένα μέρος το οποίο στοίχειωνε τις νότιες θάλασσες   , άραγε ήταν υπαρκτό ? η επρόκειτο για ένα φάσμα το οποίον εκδήλωνε την παρουσία και την υπόστασή του μόνο στους εκλεκτούς που το ίδιο επέλεγε , τι μυστικά έκρυβε μέσα στα σπλάχνα του και ποια μοίρα το κρατούσε μακριά από τα βλέμματα των αμύητων  ? .
Πέρασαν 33 χρόνια από την τελευταία αποστολή που δεν βρήκε τίποτα στην περιοχή , ο κόσμος είχε πλέον ξεχάσει την ύπαρξη της νήσου και ο νους των εξερευνητών της εποχής ασχολείτο με άλλα πράγματα , ώσπου η μοίρα έμελλε να παίξει και πάλι τα περίεργα παιγνίδια της επιλέγοντας να εμφανίσει  το νησί για άγνωστους λόγους στο πλοίο Golden West το σωτήριο έτος 1878 , το νησί αποφάσισε να αποκαλυφθεί εκ  ' νέου και έτσι το 1882 εντοπίστηκε από το Delia Church ενώ το 1883 ο πλοίαρχος του φαλαινοθηρικού Francis Allen εκτός από το ότι το εντόπισε , έκανε και έξι σκίτσα του νησιού Τόμσον που βρισκόταν κοντά στην νήσο Μπουβέ , η πρώτη αναφορά για το νησί Τόμσον έγινε το 1825 από το φαλαινοθηρικό Captain George Norris .
                                                                                            
 [  Η υποτιθέμενη θέση του νησιού Τόμσον βρίσκετε ανάμεσα στην Ν. Αμερική και στην Ν. Αφρική κοντά στον ανταρκτικό κύκλο περίπου 45 νμ μακριά από την νήσο Μπουβέ , το νησί Τόμσον παρέμεινε σε αρκετούς χάρτες έως και το 1943   ]
Φαίνετε ότι ο άγριος και αφιλόξενος αυτός τόπος , αποφάσισε επιτέλους να αποκαλύψει την ύπαρξή του στον κόσμο των ανθρώπων οριστικά  και έτσι το 1898 το Γερμανικό ωκεανογραφικό Valdivia   εντόπισε πλέον επίσημα και χωρίς καμία αμφιβολία την θέση της νήσου Μπουβέ στο στίγμα που την είχε εντοπίσει 153 χρόνια νωρίτερα και ο Γάλλος θαλασσοπόρος Μπουβέ .
                                                                                    
                                                                              [ φωτογραφία του νησιού από την Γερμανική αποστολή ]
Την πιστοποίηση της ακριβούς θέσεως της νήσου , την εξακρίβωσαν και άλλα δύο ερευνητικά πλοία το 1926 και το 1927 , το 1927 το πλοίο που προσέγγισε το νησί ήταν το νορβηγικό Norvegia το οποίο έμεινε εκεί ένα μήνα πραγματοποιώντας αρκετές έρευνες , το νησί προσαρτήθηκε τελικά  από την Νορβηγία  .
Το νησί του Μπουβέ υπάρχει σήμερα κανονικά στους χάρτες στο σωστό του στίγμα , ο βυθός της θάλασσας στην γύρο περιοχή ξεπερνά σε βάθος πολλές φορές τις 750 οργιές , η έκταση του νησιού είναι 49 τετραγωνικά χλμ και το μέγιστο ύψος του είναι 780 μ. και η κορυφή αυτή ονομάζετε Olavtoppen , οι ακτές του είναι ιδιαίτερα απότομες και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγιστούν από πλοίο λόγο των επικίνδυνων θαλασσίων ρευμάτων , των μεγάλων κυμάτων  ,αλλά και της έλλειψης ασφαλούς υπήνεμου καταφυγίου , πολλοί σύγχρονοι θαλασσοπόροι έχουν προσεγγίσει τις ακτές του και κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν να προσεγγίσουν το νησί , όμως έκριναν ότι η προσπάθεια δεν αξίζει τον κόπο λόγο της επικινδυνότητας του εγχειρήματος .
Η νήσος Μπουβέ θεωρείτε ως το ποιο απομονωμένο   νησί του κόσμου , η κοντινότερη ακτή  βρίσκετε στην γη της βασίλισσας Μώντ στην Ανταρκτική  , το νησί είναι ηφαιστιογενές και ακατοίκητο όμως το παράδοξο είναι ότι διαθέτει στο διαδίκτυο κωδικό χώρας  [ bv ] .
Εάν νομίζετε ότι τα μυστήρια στην περιοχή γύρο από την νήσο Μπουβέ εξαλείφθηκαν κάνετε λάθος , διότι παρά τα σύγχρονα μέσα και τους δορυφόρους που διαθέτουμε μπορεί η μυστηριώδης νήσος να είναι πλέον επίσημα υπαρκτή , όμως δεν έχουν βρεθεί ακόμα ίχνη από το νησί Τόμσον ούτε από τις άλλες τρείς βραχονησίδες που αναφέρθηκαν ποιο πάνω , ίσως επρόκειτο για οφθαλμαπάτες , η για αντικατοπτρισμό κάποιας άλλης κοντινής περιοχής , ίσως να συμβαίνει και κάτι άλλο πάντως ένα είναι σίγουρο , η θάλασσα μέσα στον μεγαλειώδη κόσμο της κρύβει πολλά και ερμητικά σφραγισμένα μυστικά τα οποία ίσως επιλέγουν μόνα τους πότε και σε ποιους θα εμφανιστούν .

Τα μυστήρια συνεχίζονται

                                                                                                   

Όταν κάτι είναι εξ ΄ αρχής παράξενο , δεν παύει ποτέ να εκπλήσσει , έτσι εκτός από τις μυστηριώδης εμφανίσεις και εξαφανίσεις του νησιού , πάνω στο νησί εμφανίζονται περίεργα πράγματα .
Η νήσος Μπουβέ είναι ηφαιστιογενής και καλύπτετε στο μεγαλύτερο μέρος της από πάγους , αυτό την κάνει απροσπέλαστη και για αυτό τουλάχιστον ακόμα δεν είναι πλήρως εξερευνημένη .
Το 1964 μια αποστολή από την νότια Αφρική , προσέγγισε το νησί περνώντας λιγότερο από μία ώρα επάνω του , αυτή η μικρή παραμονή ήταν αρκετή για να βρει ένα μυστηριώδες αντικείμενο .
Επρόκειτο για μία εγκαταλελειμμένη βάρκα που όπως την περιέγραψε ο αρχηγός της αποστολής Crawford ήταν η φαλαινίδα η ναυαγοσωστική λέμβος   , χωρίς να φέρει επάνω της τα στοιχεία του πλοίου  στο οποίο ανήκε .
Το περίεργο σε αυτό είναι ότι το νησί δεν είχε προσεγγίσει τουλάχιστον επίσημα άλλο πλοίο , τουλάχιστον δύο χρόνια πριν , ενώ η κοντινότερη εμπορική ρότα απείχε από εκεί αρκετές χιλιάδες μίλια .
Αυτή η περίεργη ανακάλυψη γέννησε πολλά ερωτήματα , από ποιο πλοίο προήλθε , πόσα  μίλια θάλασσας κάλυψε πριν φτάσει εκεί , πως κατάφερε και επεβίωσε  μέσα στον άγριο νότιο παγωμένο ωκεανό .
Αυτό που περιέπλεκε ακόμα περισσότερο την κατάσταση , ήταν ότι η λέμβος δεν έφερε επάνω της ούτε πανιά ούτε είχε μηχανή , το μόνο που βρέθηκε ως προωστικό μέσο ήταν ένα ζευγάρι κουπιά το οποίο μόλις και μετά βίας θα μπορούσε να ωθήσει μία βαριά λέμβο είκοσι ποδών , αυτό όμως που έκανε την κατάσταση ακόμα ποιο περίεργη ήταν ότι πουθενά δεν βρέθηκαν ίχνη του πληρώματός της .
Άραγε αυτό το ανεξερεύνητο κομμάτι του κόσμου μας τι άλλο μπορεί να κρύβει , εάν σκεφθούμε ευφάνταστα θα μπορούσαμε να πούμε ότι  ίσως  μέσα στον νεφελώδη φασματικό ανεξερεύνητο  κόσμο του , υπάρχει μία πόρτα για κάπου αλλού , μία πύλη που οδηγεί σε άλλους κόσμους διαφορετικούς από τον δικό μας , όμως καλύτερα είναι να μείνουμε στα γεγονότα τα οποία από μόνα τους είναι αρκετά αινιγματικά και αδιευκρίνιστα
                                                                                         .

Η νήσος Μπουβέ και το Χόλυγουντ


Ίσως αυτή η αδιευκρίνιστη και μυστηριώδης πλευρά του νησιού και η ανεξερεύνητες ακόμα πτυχές του, είναι ο κύριος λόγος που το Χόλυγουντ αποφάσισε να  χρησιμοποιήσει ως σκηνικό για την ταινία Alien vs  Predator το συγκεκριμένο νησί .
Η ταινία γυρίστηκε στην Βόρεια Αμερική όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία διότι είπαμε , ότι το νησί του Μπουβέ είναι  απροσπέλαστο και για αυτό είναι αδύνατο πάνω σε αυτό να γυριστεί οποιαδήποτε ταινία    , σημασία έχει το σενάριο της το οποίο εξιστορεί ότι το 2004 ένας δορυφόρος έλαβε ένα μυστηριώδες θερμικό σήμα το οποίο προερχόταν από τα έγκατα της νήσου Μπουβέ , ο βαθύπλουτος επιχειρηματίας Τσαρλς Μπίσοπ οργάνωσε μία αποστολή για να διαλευκάνει το μυστήριο και να προσεταιρισθεί τα οφέλη από αυτή την ανακάλυψη , εκεί στα έγκατα του νησιού η εξερευνητές ανακάλυψαν μία τεράστια πυραμίδα ανάλογη με αυτές των Μάγιας της νότιας Αμερικής ,  όπου μέσα σε αυτή εκτυλίχθηκε όλη η υπόθεση της ταινίας η οποία είναι γνωστή και δεν χρειάζεται να αναφερθεί περαιτέρω .
                                                                                                
Φυσικά κανείς δεν λέει ότι κάτω από το νησί βρίσκετε μία εξωγήινη πυραμίδα , ούτε ότι διεξάγονται στα έγκατά του επικοί πόλεμοι όπως αυτοί που περιγράφει η ταινία , όμως το παράξενο είναι γιατί ως σκηνικό για αυτή την ταινία επελέγει το συγκεκριμένο νησί το οποίο ούτε γνωστό είναι στον πολύ κόσμο , ούτε και κάποιος ανυποψίαστος θεατής της ταινίας θα αποκτούσε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για να την δει ακούγοντας για αυτό το νησί , εφόσον στους περισσότερους από εμάς , ακόμα και η ύπαρξή του μας είναι άγνωστη  , άραγε κάτι ήθελε να πει ο καλλιτέχνης , η πρόκειται για μια τυχαία σύμπτωση .
Όπως και να έχει το πράγμα , το συγκεκριμένο νησί έχει απασχολήσει πολλούς και διάσημους εξερευνητές , έχει εμφανιστεί στους χάρτες περασμένων εποχών και έπειτα ως δια μαγείας έχει εξαφανιστεί πάλι μέχρι που καταχωρήθηκε επίσημα πλέον ως υπαρκτό , έχει δώσει τροφή για σκέψη σε πολλούς ερευνητές του μεταφυσικού αλλά και σε πολλούς επιστήμονες , σίγουρα πάντως παρά την κρυψίνοιά του και την μοναχικότητά του μας έχει αποκαλύψει μία μεγάλη αλήθεια , ότι τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι απολύτως γνώριμο και τίποτα απολύτως πασιφανές .
Προτείνω στον αναγνώστη αυτού του άρθρου το βράδυ που θα πέσει στο κρεβάτι του να κλείσει τα μάτια και να φέρει στον νου του την συγκίνηση αλλά και το δέος των εξερευνητών που πρωτοαντίκρισαν το νησί  και ας αφήσει την σκέψη του να ταξιδέψει πέρα μακριά εκεί οπού τα σύνορα του κόσμου μας καλύπτονται από τις αιώνιες ομίχλες της ασάφειας και της φαντασίας .
Γιάννης Ζωγραφάκης 
Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.