Θύμαινα το μικροσκοπικό νησί με το μεγάλο πρόβλημαΘύμαινα Ικαρίας, ένα μικροσκοπικό ακριτικό νησί στους Φούρνους Ικαρίας. Ελάχιστοι κάτοικοι, ξεχασμένοι πραγματικά σε εκείνη την μικρή άκρη του κόσμου όπως φαίνεται να είναι το νησί.
Το νησί μπορεί να είναι μικρό όμως κρατάει ένα πολύ άσχημο ρεκόρ.
Έχει μεγάλη συχνότητα στον πληθυσμό του, του σύνδρομου Κοεν, ένα σύνδρομο που ο πάσχοντας είναι διανοητικά ανάπηρος.
Σε όλο τον κόσμο έχουν αναφερθεί περίπου 200 περιπτώσεις αυτού του συνδρόμου και στην Θύμαινα υπάρχουν τουλάχιστον δέκα από αυτές.
Το σύνδρομο έχει σχέση με ένα γονίδιο το οποίο υπάρχει σε αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν νοσούν αλλά είναι φορείς του και είναι φυσιολογικοί.
Αν όμως και οι δύο γονείς ενός παιδιού είναι φορείς του συνδρόμου, τότε η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου στα παιδιά τους είναι 1/4.
Οι άνθρωποι που νοσούν από το σύνδρομο έχουν χαρακτηριστικά που μπορεί να μπερδευτούν με τον αυτισμό.
Το παιδί γεννιέται φυσιολογικό αλλά στους πρώτους 6 μήνες της ζωής του αρχίζει να εμφανίζει τα συμπτώματα του συνδρόμου.
Θα μπορούσε να έχει εξαλειφθεί το σύνδρομο εάν μπορούσε να γίνει προγεννητικός έλεγχος, όμως εδώ αναφύεται το μεγάλο πρόβλημα, όλων σχεδόν των νησιών της άγονης γραμμής, το οποίο είναι η έλλειψη ιατρικής μέριμνας αλλά και η τεράστια δυσκολία μετακίνησης των κατοίκων σε άλλα μέρη για να προβούν στις απαραίτητες εξετάσεις.
Δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεν υπάρχει οργάνωση και αυτά τα νησιά, εκτός από τα προβλήματα που έχουν σε είδη πρώτης ανάγκης, έχουν τεράστιο πρόβλημα και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Τα ελάχιστα παιδιά του νησιού για να μπορέσουν να μορφωθούν χρειάζεται να πάρουν το καϊκι που θα τους μεταφέρει στο κοντινότερο σχολείο, αυτά για τα υγιή παιδιά.
Τα παιδιά και οι ενήλικες που έχουν προβλήματα, είναι εντελώς ακάλυπτοι.
Η Ελλάδα είναι το σταυροδρόμι δύσης και ανατολής ο κόμβος τριών Ηπείρων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής και παρόλα αυτά, μέσα στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που είναι σαν να ζουν στην τελευταία, πιο απόμακρη άκρη αυτού του κόσμου.Share on Google Plus

0 comments:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ. Από το Blogger.